Naše su prvo izgubile prvi set, a onda i prvi meč

0
fivb.org

U trećem kolu drugog kruga na Svetskom prvenstvu nadahnute Japanke pobedile na krilima svoje publike u Nagoji s 3:1 (15:25, 25:23, 25:23, 25:23).

Japan: Nagaoka 19, Koga 19, Iši 14, Araki 6, Taširo 4, Okumura 2, Kurogo 2, Ivasaka, Šinabe, Učiseto, Šimamura, Tominaga, Inoue (L), Kobata (L). Selektor: Nakada.

Kao da se sunce u Zemlji izlazećeg sunca kasnije probudilo, tako su i Japanke posle prvog seta koji je pripao našim odbojkašicama dobile sledeća tri. I sva tri sa po 25:23 zato što su u dramatičnim završnicama imale mnogo više prisebnosti i nadahnuća od protivnica.

Srbija je poklekla posle pobeda u svih sedam mečeva od početka XVIII svetskog prvenstva i to bez izgubljenog seta.Takav dan je morao da se desi, a desio se u utakmici s domaćom selekcijom koja je krčila put ka pobedi protiv favorita na krilima razdragane publike. Naš tim, koji je pokazao veliku ranjivost, već se plasirao u jednu od dve polufinalne grupe, a meč poslednjeg kola, u četvrtak s Holandijom (9.10 časova), odlučiće s kojeg će se mesta ići u završnicu. Japan je ostao u igri, a da li će biti među šest najboljih timova na domaćem šampionatu, videće se u njegovom neposrednom okršaju za to s Brazilom.

Japanke su preuzimale inivijativu u finišu i drugog i trećeg i četvrtog seta. Naročito su se istakle jakom voljom u četvrtom jer je naš tim vodio s 18:14, ali je domaća selekcija preokrenula u svoju korist s pet uzastopnih poena. Koliko u našoj igri stvari nisu išle po volji selektora Terzića govori i to što je na ovom meču nekoliko puta morao da posegne za tajm-autom, možda više nego u svim prethodnim duelima ukupno.

Za sada jedina reprezentacija sa svim pobedama je Italija. Mogla je to da bude i Amerika, važeći svetski prvak, ali je izgubila u derbiju kola u drugoj grupi od Kine s 3:0. Mogla je i Holandija, ali je Brazilu odlučujući peti set pripao s 15:7.

Tabela E grupe: Srbija 21 (7-1), Japan 21 (7-1), Holandija 21 (7-1), Brazil 18 (6-2), Nemačka 14 (5-3), Dominikana 13 (4-4), Portoriko 6 (2-6), Meksiko 3 (1-7).

Parovi poslednjeg kola (četvrtak): Meksiko – Portoriko, Nemačka – Dominikana, Holandija – Srbija (9.10), Japan – Brazil (12.20).

Tabela F grupe: Italija 24 (8-0), Kina 21 (7-1), SAD 19 (7-1), Rusija 18 (6-2), Turska 12 (4-4), Tajland 11 (3-5), Bugarska 8 (3-5), Azerbejdžan 6 (2-6).

Parovi poslednjeg kola (četvrtak): Bugarska – Azerbejdžan, Turska – Tajland, Italija – SAD, Kina – Rusija.

IV set

23:25 Spasena prva meč-lopta ali ne i druga.

21:22 Naše po ko zna koji put daju priliku Japankama za novi napad jer svoj ne organizuju kako treba.

18:19 Japanke osvajaju i peti poen uzastopno.

18:18 Ne predaje se domaća selekcija. S četiri uzastopna poena dolazoi do izjednačenja. Opet drama.

18:17 Japanke uzimaju tri poena uzastopno. Terzić poseže za tajm-autom.

18:14 Ako naše nastave ovako i u završnici četvrtog seta, odluka će pasti u petom.

16:12 Period seta koji pripada našima. Osvojeno je šest poena uzastopno (od 9:11 do 15:11), a serija je prekinuta servisom Veljkovićeve u mrežu.

8:7 Kao i u prethodnom setu naše odlaze s poenom prednosti na prvi tehnički tajm-aut.

6:6 Izjednačena igra i na početku četvrtog seta. Japanke i dalje nadahnute i s osmehom na licima posle svakog osvojenog poena.

III set

23:25 Rasplet kao i u drugom setu. Prvu set-loptu su naše spasle (23:24), a onda su opet imale priliku da iz kontre pripreme poen za izjednačenje. Nije to ponovo bilo odrađeno dobro pa su Japanke dobile priliku da uzmu još jedan set, koju su i iskoristile.

21:23 Ponovo problem u finišu seta pa Terzić uzima tajm-aut. Japanke su uzele dva poena uzastopno.

14:16 Domaća selekcija ne popušta.

10:12 Japanke preokreću rezultat u svoju korist s tri uzastopna poena.

8:7 Na prvi tehnički tajm-aut u trećem setu naše odlaze s prednošću iako Japanke igraju na krilima publike i nadahnuća iz drugog seta.

II set

23:25 Naše u osmom meču gube prvi set na mundijalu posle 22 osvojena u nizu. Ponovo smo imali priliku da iz kontri izjednačimo tj. da spasemo meč-loptu ali su se Japanke odlično branile, a na kraju i stekle šansu da poentiraju. Tako naše nisu nastavile put ka rekordu svetskih šampionata već su ostale da ga dele sa Sovjetskim Savezom s prvog prvenstva (Moskva, 1952) – sedam pobeda od početka bez izgubljenog seta. Tim učinkom je SSSR i došao do zlatne medalje.

23:24 Japanke dolaze do set-lopte iako smo imali lepu priliku da pripremimo kontru za poravnanje. Terzić ponovo uzima tajm-aut.

22:23 Igra se poen za poen. Terzić je uzeo tajm-aut da predoči plan za preokret u drugom setu.

19:19 Mic po mic, evo i izjednačenja.

japan2018.fivb.com
Mihajlovićeva se visoko vinula iznad Japanki s druge strane mreže

18:19 Najzad su se naše primakle na poen zaostatka.

12:16 I na drugi tehnički tajm-aut Japanke odlaze s prednošću, ali udvostručenom u odnosu na prvi put.

6:8 Na prvi tehnički tajm-aut u prvom setu naše su otišle s prednošću od 8:6. U drugom je drugačije.

6:6 Ponovo naše uzimaju dva poena jedan za drugim. Bilo je 6:6 i u prvom setu, a onda je prednost Srbije krenula da raste. Videćemo…

4:6 Posle dva uzastopna poena za naše, tri za Japanke.

2:3 Čini se da su Japanke agilnije na početku drugog seta ali i u prvom su se držale do 6:6.

I set

25:15 Potpuna prevlast naših u prvom setu. Do njegovog finiša na terenu je postojao samo jedan tim.

24:15 Japanke spasavaju drugu set-loptu.

23:13 Četiri uzastopna poena Japanki koje ne dozvoliše da steknemo set-loptu.

23:9 Nastavlja se potpuna dominacija Srbije protiv domaćina.

16:8 Japan nema rešenje za igru naših. Prednost je na drugom tehničkom tajm-autu povećana na osam poena.

14:8 Naše odmiču. Još jednom je japanski selektor primoran na tajm-aut.

10:6 Posle efektnog izjednačenja Japanki naše su nanizale četiri poena što je selektora domaćina primoralo da zatraži tajm-aut.

8:6 Naše odlaze s prednošću na prvi tehnički tajm-aut u prvom setu.

6:6 Japanke dolaze do izjednačenja pošto su izblokirale Bjelicu.

Početna postava Srbije je Buša, Mihajlović, Ognjenović, Veljković, Rašić, Bošković, Popović (L).

Ognjenovićeva i kapiten Japana u iščekivanju bacanja novčića
Pozdrav odbojkašica Srbije i Japana pre meča

Posle pet mečeva u prvom krugu i još dva u drugom naše odbojkašice su jedina reprezentacija sa svim pobedama bez izgubljenog seta i već su se izborile za mesto u jednoj od dve polufinalne grupe. Sledeći izazov su im Japanke koje imaju veliki motiv da prirede iznenađenje jer su u igri za plasman u završnicu.

U našem timu se nadaju još jednom maksimalnom uspehu, ali i ističu da im igra azijskih timova generalno ne odgovara jer ima svoje posebnosti za koje je neophodna naročita taktika. Uz to Srbija će biti suočena s velikom podrškom domaćoj selekciji s tribina.

U prvim mečevima pretposlednjeg kola u našoj grupi Dominikana je savladala Meksiko s 3:0, a u jednom od derbija Brazilke su bile uspešnije od Holanđanki s 3:2 (15:7 u odlučujućem) pa su tako sačuvale izglede za plasman u završnicu. Zato će u poslednjem kolu, u četvrtak, biti zanimljiva utakmica Japana i Brazila. Naše se u 8.10 časova sastaju s Holanđankama.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime