NASA volonterima plaća 16.500 evra za gledanje televizije u krevetu dva meseca, što je deo testiranja prednosti veštačke gravitacije.

Dobrovoljci će imati televizor, materijal za čitanje i druge aktivnosti kako im ne bi bilo dosadno, piše britanski “San”.

Prijavljivanje se završava 24. maja, testiranja počinju u septembru u nemačkom gradu Kelnu, a jedan od uslova je da govorite nemački da biste konkurisali.

Onaj najvažniji uslov jeste da ćete sve, od jedenja pa do odlaska u toalet, morati da obavljate ležeći.

Učesnici istraživanja će ležati u specijalizovanim krevetima dva meseca da bi stručnjaci NASA testirali kako svemirski let utiče na ljudsko telo.

Volonterima će za njihov angažman biti plaćeno 16.500 hiljada evra, a ceo proces ispitivanja i studije NASA vodi zajedno s Evropskom svemirskom agencijom (ESA) u Nemačkom svemirskom centru (DLR).

ESA je saopštila da će joj istraživanje pomoći da otkrije kako bestežinsko stanje, kosmičko zračenje, izolacija i prostorna ograničenja utiču na astronaute. Istraživanje će se baviti i propadanjem mišića koje se događa kada su astronauti dugo u svemiru.

Istraživanje će trajati 79 dana. Volonteri će proći kroz pet dana upoznavanja pre nego što budu ušli u krevet, a nakon završetka 60 dana, koliko testiranje traje, predviđeno je još 14 dana za odmor i rehabilitaciju, navodi britanski list.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime