Narodno pozorište obeležilo godišnjicu smrti Branislava Nušića

0
youtube.com/dečije Bajke i pesmice
Branislav Nušić

Polaganjem cveća na spomenik Branislavu Nušiću u centru Beograda i prikazivanjem jedinstvenog audio-zapisa “Audiobigrafija Branislava Nušića” u Muzeju Narodnog pozorišta, srpski nacionalni teatar obeležio je 81. godinu od smrti slavnog komediografa.

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić rekla je posle polaganja cveća na spomenik Branislavu Nušiću da on, uz Jovana Steriju Popovića, a kasnije Aleksandra Popovića i Duška Kovačevića, pripada vrhu srpske a sigurno i evropske komediografije.’

– Nušić je bio veličanstven i osetljiv čovek, koji je razumeo i voleo svoj narod. On je svoj život posvetio pokušaju da se mentalitet tog naroda malo promeni nabolje. U to ime smo mu zahvalni i svake godine u ovo vreme mi ćemo na ovom mestu da mu odajemo poštu – rekla je Vujićeva.

Dodala je da je Nušić sigurno tamo “gore” s nama, da čuva svoju kuću, da obilazi hodnike kojima je hodao i voli svoje glumce onako kako je to Čehov činio.

– Veliki pisci kao što je Nušić pišu o stvarima koliko smo mi grešni, ali nam taj greh opraštaju i razumeju našu poziciju. Gospodine Nušiću, praštajte nam makar zbog toga što se u Narodnom pozorištu u aktuelnom repertoaru igraju četiri vaša komada – rekla je Vujićeva.

Miodrag Ilić, predsednik Fondacije “Nušić”, istakao je da danas svi izražavaju zahvalnost velikom srpskom umetniku i rodoljubu, čoveku koji je voleo naš narod i u pozorištu ostavio trajni beleg.

– Branislav Nušić nije bio samo dramski pisac. On je bio osnivač mnogih institucija koje ovde postoje. Dramski autori su učili od njega, jer je bio čovek koji je doneo evropsko pozorište u Srbiju. Pomogao je da se kod nas izgradi kultura teatra više nego bilo ko – ocenio je Ilić.

“Audiobiografiju Branislava Nušića”, koja je danas prikazana u Muzeju Narodnog pozorišta, čine delovi iz njegovog romana “Autobiografija”, kao i drugi podaci iz njegovog života.

Režiju potpisuje Marko Đurić, a uloge tumače Dragan Vujić, Dušica Novaković, Slobodan Roksandić, Milan Bosiljčić, Marko Milovanović i drugi.

Source :

rts.rs

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime