R. Rajić Ristić
Pozdravna reč: Ivana Stojiljković, generalni konzul

Dan državnosti Republike Srbije obeležen je i u Generalnom konzulatu u Trstu uz prisustvo brojnih Italijana i Srba.

Svečani prijem priredila je Ivana Stojiljković, generalni konzul, koja je između ostalog istakla:
– Naš narod kaže – dukat je mali, ali vredan. Tako je i naša Srbija, samo naizgled mala, ali prebogata vrednošću svog naroda, njegovim poštenjem, ponosom, mudrošću i dobročinstvom.

Generalni konzul je zahvalila italijanskim vlastima na saradnji i predstavnicima srpske dijaspore što čuvaju naše versko i kulturno nasleđe.

Praznik je čestitao i Roberto di Pjaca, gradonačelnik Trsta koji je istakao da su Srbi vredan i dostojanstven narod.
– Čast nam je da imamo Srbe za sugrađane – dodao je Di Pjaca.
Kristina Ivanović, Dragana Gajić i Milena Petković na violinama su odsvirale prvo srpsku, a potom i italijansku himnu.

Miljana Stević iz udruženja SKUD Pontes – Mostovi otpevala je pesme: “Junaci sa Košara”, “Rasti moj zeleni bore” i “Vila sa Košara”. Miljana je rodom iz Ćirikovca kod Požarevca, u Trstu je već 13 godina, a došla je kao mala, sa četiri godine.

Između ostalih prijemu su prisustvovali i Rastko Janković, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i članovi srpskih udruženja u Italiji.

– Već šest godina obilazim našu dijasporu, ali eto do sada nisam imao priliku da upoznam naše ljude koji žive u Italiji. Došao sam povodom obeležavanja Dana državnosti, a pošto Ivana Stojiljković, novi generalni konzul, da ujedno i njoj pružim podršku. Drago mi je što sam sreo i upoznao naše ljude koji žive ovde i koji su važni za našu zajednicu – rekao je za “Vesti” Janković.
Na prijemu su bili i Nevenka Grdinić, konzulka Hrvatske, grčka konzulka i grčki sveštenik.

Značajan datum Đorđe Milanović iz KUD-a Vidovdan ističe da je Sretenje za Srbe, ma gde bili, značajan datum. – Zato smo se sa velikim zadovoljstvom odazvali pozivu našeg konzulata i konzula Ivane Stojiljković. Da smo cenjen narod ovde potvrdio je i gradonačelnik Trsta. Roberto di Pjaca je ove godine prvi put ostavio božićne ukrase po gradu posle katoličkog Božića, do pravoslavne Nove godine i to će od sada uvek biti tako. Srbi vole Trst, a u gradu vole srpsku zajednicu, nadam se da će biti još više posla za Srbe ovde – navodi Milanović

Knjige poklon Uprave za dijasporu

Rastko Janković je u subotu biblioteci Srpske pravoslavne crkve u Trstu predao 500 knjiga, poklon Uprave za dijasporu namenjen učenicima škole pri crkvi.

– Jedan od najvažnijih razloga je da donesem knjige našoj deci, kojih ovde 150 ide u predškolsko i u školu od prvog do osmog razreda. Ovde je oko 500 knjiga naših pisaca, heroja i heroina ćirilice. Najvažnije je da te knjige čitaju naši ljudi, treća, a sada i četvrta generacija, da ne zaborave svoj jezik, svoje pismo. Bitno je da dođemo na dan-dva gde žive naši ljudi, gde imaju savez, gde su organizovani, a država je tu da im pomogne u očuvanju jezika i identiteta. Trudimo se da odvojimo što više sredstava kad pravimo budžet za donaciju knjiga, a imamo i projekat o dopuni bibliotečkih fondova i tu je već oko 10.000 knjiga. Otvaramo nove biblioteke, imamo molbu i iz Švedske da i tamo otvorimo biblioteku – istakao je Janković.

Knjige su primili predstavnici Crkvene opštine Rade Milojević i Zlatimir Selaković i učiteljice Tatjana Dašić (predškolski uzrast) i Slađana Marković (osnovci).

Source :

R. Rajić Ristić

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime