R. Patković
Svetski poznate rakije: Milan Zarić sa priznanjima

Već punih 25 godina ProWein je vodeći svetski sajam vina i alkoholnih pića i najveći industrijski skup za profesionalce u uzgoju vinove loze, proizvodnji i trgovini, vinom i alkoholnim pićima. Svake godine izlagači i posetioci dolaze na tri dana, koliko traje Sajam vina u Diseldorfu, radi poslovne prezentacije i kontakata.

Svoje mesto pod nebom veoma afirmisanih vinara, na sajmu u Diseldorfu naišli su i proizvođači iz Srbije i Republike Srpske. Predstavile su se i brojne srpske vinarije i pojedinci iz branše kao na primer u svetu poznata “Destilerija Zarić”, “Vinarija Aleksandrović”, “Vinarija Aleksić”, “Vino Budimir”, PP Erdevik, Vinarija Lastar, Temet, “Vinarija Trivanović”, Vinarija Virtus, “Vinarija Zvonko Bogdan”, “Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja, Podrumi manastira Tvrdoš, JIT-Inženjering agro. Bili su prisutni predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Vinari Srbije, su kako navode, imali više poslovnih kontakata kojima su zadovoljni. Ponedeljak je bio udarni sajamski dan sa koga svi očekuju pozitivne rezultate.

Božidar Aleksandrović iz “Vinarije Aleksandrović” iz Topole na zajedničkom štandu vinara Srbije nije krio zadovoljstvo što naša zemlja prvi put ima nacionalni štand.

– To je jedini i pravi put da Srbija i po vinu postane još bolje prepoznatljiva u prvom redu u Evropi, a možda i dalje – kaže Aleksandrović.

Na pitanje, da li su već sada prepoznatljivi rezultati na temu poslovnih kontakta, oplenački vinar je rekao da je to sve isto kao na njivi.

– Posejali smo, a šta će da nikne saznaćemo nekoliko dana posle sajma. Srbija ima više od 100 vinarija i prava je šteta što se u Evropi ne zna dovoljno o našim vinima koja nisu za zanemariti – ističe Aleksandrović.

Da vino stvara prijatelje potvrdio je reprezantativni susret srpskih vinara u kafeu Evropa u centralnom delu Diseldorfa. Moto je bio isti onaj kao i na sajmu, a organizatori su bili Generalni konzulat Republike Srbije u Diseldorfu i kompanija GO4DžU u saradnji sa Telekomom Srbija. O ovom susretu više u narednom broju “Vesti”.

Vina na tri kontinenta

“Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja svoja vina prodaju na tri kontinenta, Evropi, Aziji i Severnoj Americi.
– Specifični smo po tome što proizvodimo vrhunska vina sa 30 hektara sopstvenih vinograda koji se nalaze u okolini Trebinja. Mi smo jedna od vodećih vinarija iz bivše Jugoslavije. Prošle godine smo bili najbolja regionalna vinarija. Ovde predstavljamo svoje najbolje etikete i imamo lep nastup na štandu koji je organizovala Privredna komora Bosne i Hercegovine. Na sajmu u Diseldorfu je veliki broj naših distributera pa smo i sa te strane bili uspešni. Na ovom sajmu smo pet godina i mislim da će se o nama tek čuti. Mi smo vinarija koja proizvodi i puni više od 200.000 boca. Reč je o vrhunskim vinima koja nam počesto i nestanu. Trudimo sa da svoj kvalitet držimo na visokom nivou što je veoma važno – ističe Radovan Vukoje.

Konzuli nazdravili

Agilna generalna konzulka Srbije iz Diseldorfa Branislava Perin Jarić je povodom Sajma vina imala zasukane rukave i mesecima pre sajamske manifestacije. Da vino stvara prijatelje potvrdilo je i nazdravljanje generalnih konzula Srbije Božidara Vučurovića iz Štutgarta i Branislave Perin Jarić i Lučijana Kaluže generalnog konzula BiH u Frankfurtu.

6.500 izlagača

Na diseldorfskom sajmu je bilo 6. 500 izlagača i ko nije pronašao sebe u podneblju vinogradarskom, kažu na ovoj manifestaciji, sam je kriv.

Source :

R. Patković - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime