Na meti i Štrahe

0

Austrijski političari suočeni su s porastom broja pretnji putem interneta. Pod štitom anonimnosti interneta mnogi se upuste u vređenja i govor mržnje, što je postalo svakodnevica za austrijske političare, koji su sve češće žrtve agresivnih i zlonamernih verbalnih napada.
Najnovije pretnje smrću upućene su na Fejsbuku Hajnc-Kristijanu Štraheu, lideru Slobodarske partije Austrije (FPO) .
Prema FPO, pretnje smrću su postavljene u noći na četvrtak ispod video-snimka Štraheovog govora na vanrednoj sednici parlamenta na temu azila.
Pretnje je postavila osoba, koja, sudeći po brojnim pravopisnim greškama, nije najbolji poznavalac nemačkog jezika i koja je najavila da će se boriti protiv šefa FPO do "poslednjeg krvnog zrnca".
Ova pretnja nije jedinstveni slučaj u poslednje vreme. Krajem oktobra je ministarki unutrašnjih poslova Johani Mikl-Lajtner upućeno anonimno pismo sa uvredama i pretnjom smrću.
Takođe puni mržnje bili su i komentari koji su se pojavili na Fejsbuk profilu šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca, nakon što je početkom jula uputio apel mira na Bliskom istoku.
Isto tokom leta, kada je do usijanja došla debata o austrijskoj himni, odnosno unošenja u tekst rodne ravnopravnosti, ministarka za pitanja žena Gabrijele Hajniš-Hosek je vređana rečima "za nju bi trebalo ponovo otvoriti gasne komore" i "ova veštica treba da se spali".
U svim ovim slučajevima državno tužilaštvo je povelo istragu, a vezano za pretnje ministru Kurcu pronađeno je čak osam osoba.
FPO je, takođe, pozvala vlasti da ispitaju pretnje njihovom lideru.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime