Filip Riker

Diplomata i dobar poznavalac Balkana Filip Riker trebalo bi da nasledi Vesa Mičela na mestu pomoćnika državnog sekretara nadležnog za Evropu i Evroaziju.

On dolazi na tu funkciju uz blagoslov Ambasade SAD u Grčkoj, piše grčki sajt “Krajsis monitor”.

Riker je veoma blizak grčkim stavovima i pobornik je strateškog produbljavanja odnosa SAD-Grčka. Kako proizlazi iz njegove karijere, biografije i javnih nastupa, on radi na jačanju grčko-američkih odnosa i širenju ekonomskih i odbrambenih veza.

Na novoj funkciji Riker će takođe upravljati procesom normalizacije odnosa Srbije i Kosova, procesom pristupanja Albanije EU i konsolidacijom nove geoekonomske doktrine SAD na Bliskom istoku i istočnom Sredozemlju.

Kao poznavalac tema i regiona iz prve ruke, Riker važi za čoveka koji “završava poslove”, što jača perspektivu realizacije gasovoda “Ist Med” i povezivanja grčke energetske mreže sa Balkanom, navodi se u tekstu.

Riker (54) je 1999. bio predstavnik za štampu američkog izaslanika Kristofera Hila na pregovorima o Kosovu u Rambujeu, od 2008. do 2011. je bio ambasador SAD u Makedoniji, a od 2011. do 2013. godine je bio zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime