Ogromna rupa duboka blizu 300 metara otkrivena je na zapadnom delu Antarktika, saopšteno je iz labaratorije Nase, a kako su ocenili naučnici, ukupna veličina tog glečera odgovara veličini Floride, prenosi CNN.

– Veličina i širenje novootkrivene rupe naprosto su nas iznenadili. Šupljina je nekada bila ispunjena s 14 milijardi tona leda, a većina ovog leda se otopila u protekle tri godine – saopštili su stručnjaci Nase.

Istraživači se nadaju da će posmatranjem donjeg dela glečera moći da izračunaju koliko brzo će se globalni nivo mora povećati kao odgovor na klimatske promene, a u samom procesu istraživanja tim je koristio vazdušne i satelitske radare za otkrivanje šupljine.

– Godinama smo sumnjali da glečer nije bio čvrsto vezan za tlo ispod sebe. Zahvaljujuci novoj generaciji satelita, konačno možemo da vidimo detalje -rekao je jedan od autora studije Erik Rignot.

Kako navodi CNN, to znači glečer sadrži dovoljno leda da podigne nivo mora za malo više od 65 metara kada bi došlo do otopljavanja.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime