Muzikom spojila Balkan

0

 

PONOS SRBA U ŠVAJCARSKOJ: Biserka i Milena Tasić

 

 

Biserka Tasić (20) iz Badena je polovinom novembra, povodom završetka gimnazije, predstavila brojnoj, multukulturnoj publici, svoj maturski rad pod naslovom "Muzika spaja". U tom radu predstavljene su sve države na Balkanu uz primere iz istorije muzike – od Mađarske preko Srbije, Bosne i Hercegovine, delom Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Grčke, pa sve do Turske. Biserka je uz pomoć muzike objasnila sličnosti i veze svih kultura na Balkanu.
Vredna devojka iz Badena je objavila pismeni deo rada od 109 stranica koji namerava da štampa, a tu je i pet CD-a sa etno-pesmama sa Balkana na raznim jezicima. Na promociji je Biserka sa sestrom Milenom, uz pratnju švajcarskog narodnog ansambla gimnazije u Badenu pod rukovodstvom profesora Benjamina Seke, izvela dve pesme.
Predstavljajući i novu tezu o Sefardima, koji bi mogli da budu zaslužni za širenje pesme "Ruse kose" u Srbiji, za koju svaka od država tvrdi da je njena, mladana maturantkinja je oduševila stručnjake, docente i publiku.
Originalnom nošnjom sa juga Srbije, ona je razgalila srca prisutnih Balkanaca, ali i onih koji nisu sa tih prostora.
Biserkina sestra Milena (25) je prosvetni radnik i aktivista u raznim pedagoškim i muzičkim projektima. Obe sestre se odmalena bave izvornom muzikom, koju im je s puno ljubavi prenosila majka, koja takođe ima divan glas.
 

 

Nastupi u klubovima zemljaka
Repertoar sestara Tasić je sve bogatiji, a one svake godine učestvuju i na priredbama u našim klubovima. Kažu da su već pozvane da nastupe na proslavi 30-godišnjice Kluba građana iz Badena.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime