Mogerini: Za EU Krim je u Ukrajini

0
pixabay.com
Krim

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je pre pet godina učinjena aneksija Krima od strane Rusije i ponovila da je za EU Krim deo Ukrajine.

– Nastavićemo da sprovodimo našu politiku nepriznavanja ilegalne aneksije. Ponavljamo čvrsto uverenje da je Krim Ukrajina – poručila je Mogerini.

Visoka predstavnica EU za odbranu i bezbednost ocenila je da je u poslednjih pet godina došlo do sistematskih ograničenja osnovnih sloboda i kršenja prava krimskih Tatara i pozvala je na istragu tih slučajeva.

Ona je ukazala i na sve veću militarizaciju Krima i Sevastopolja, što ima negativan uticaj na bezbednosnu situaciju u celom regionu Crnog mora.

– Opasno povećanje tenzija u Kerčanskom zalivu u novembru bilo je još jedna od posledica aneksije. Evropska unija očekuje od Rusije da bezuslovno i bez odlaganja oslobodi zarobljene ukrajinske članove posade i brodove – naglasila je Mogerini.

Ona je podsetila da je EU dodala osam osoba uključenih u ovaj incident na listu onih koji su predmet restriktivnih mera i naglasila da će pitanje Krima ostati visoko na EU agendi.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime