M. Karović - Vesti
Da diplomiram, pa da emigriram: Studenti masovno odlaze

Koordinacioni tim za praćenje ekonomskih migracija je na prvom sastanku, posle osnivačkog, analizirao podatke o migracijama studenata. Međutim, kako kažu neki od učesnika, analiziran je rastući trend odliva mozgova, ali bez konkretnih rešenja, a dva ministra su ranije napustila sednicu na koju nije pozvan jedan od najvećih srpskih stručnjaka za migracije dr Vladimir Grečić.

Zoran Đorđević, inicijator osnivanja tog tela i ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović ranije su izašli sa sastanka, što je potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Tomislav Živanović okvalifikovao kao njihovu potpunu neodgovornost.

– Ima li ičeg važnijeg od ove teme za Slavicu Đukić Dejanović kao ministarku zaduženu za demografiju i populacionu politiku, a ona je napustila sastanak – komentariše Živanović za “Vesti” i iznosi utisak da je tročasovni susret organizovan da bi se reklo “da nema političke krivice i odgovornosti aktuelne vlasti za masovni odlazak mladih u reproduktivnom dobu”.

Živanović je profesor genetike na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i izveo je 30 generacija studenata, ali nema rešeno stambeno pitanje.

– Moja ćerka je psiholog, bez posla je i uzeću kredit da bi mogla da ode u Nemačku da radi, jer bolje da je želim nego da je žalim. Sin završava elektrotehniku i verovatno će otići iz Srbije, ali njemu i mladima danas nije bitan novac, već idu tamo gde imaju mogućnosti da utiču na svoju budućnost – kaže ovaj univerzitetski profesor.

Deluje mu da država nije spremna za političke korake na tom planu, jer sve što se čulo tamo više liči na jedan marketinški potez.

– Pričalo se da sve više stanovnika od 20 do 50 godina, uglavnom sa diplomom srednje škole odlazi i da je odliv mozgova veći od prikazanog, jer postoji i deo populacije koja se u Srbiji nije odjavila, a u inostranstvu gde rade nisu se prijavili i njih niko ne računa – kaže naš sagovornik.
Živanović ističe i da ne shvata kako ništa na ovom problemu nije urađeno sedam godina.

– Očito će s ovakvom politikom odliv stanovništva da raste kada više ne bude dovoljno mladih za odlazak, jer se oni neće rađati – kaže Živanović.

Statistika kaže da je od 2000. godine Srbiju napustilo oko 650.000 ljudi i da je među zemljama s najbrojnijom emigracijom.

– Prema procenama pre dve godine objavljenim u Sekretarijatu OECD, emigracija iz Srbije je poprimila galopirajući rast. Prosečan godišnji broj emigranata iz Srbije je od 2006. do 2015. bio 37.000. Time je Srbija na rang-listi 50 zemalja u svetu sa najbrojnijom emigracijom zauzela 31. mesto.

Ministar raportira Pinku

Saopštenja sa sastanka nije bilo, već je ministar Đorđević odlučio da za TV Pink prepriča šta se dešavalo na sastanku na kojem nije bio do kraja.

– Ekonomske migracije postoje u Srbiji, ali i u Evropi. Naša situacija nije alarmantna, ali smo formirali tim koji će sprečiti nastavak egzodusa – kazao je Đorđević.

Zanimljivo je da se ministar pozivao na podatke koje je dobio od univerzitetskog profesora Vladimira Grečića (da je najviše migracija bilo od 2009. do 2013. godine), koji o sastanku nije obavešten, mada se o terminu raspitivao kada je slao pomenute podatke.

Grečić demantuje: Najviše otišlo 2015.

Profesor Grečić ima i drugačiju statistiku od one koju je ministar izneo kao njegovu, a koju su “Vesti” već objavile. Vrhunac odliva je, ističe Grečić, bila 2015. godina kada se, prema podacima OECD iselilo 60.000 ljudi.

– Potom je 2016. godine otišlo 44.000 ljudi, a blagi pad odliva je zabeležen pošto je EU zbog migracija uvela restrikcije – kaže Grečić.

Source :

D. Dekić

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime