Z. Vicelarević
Spomenka Alečković i Milorad Milenković

U galeriji umetničkog udruženja Vest Kunst Nid u frankfurtskom naselju Hohst otvorena je samostalna izložba slika Milorada Mikija Milenkovića.

Na izložbi je predstavljeno više umetničkih pravaca – slikarstvo, pirografija, grafika, moderna arabeska i arabeska sa maureskama. Umetnik se predstavio delima na kojima je u prvi mah primetna šarolikost boja, ali u drugom pogledu se otvaraju polja sa znakovima koji se mogu posmatrati iz više pravaca.

Izožbu je otvorila Spomenka Moli Alečković, predsednica udruženja Vest Kunst Nid, koja je govorila o Miloradu Mikiju Milenkoviću kao svestranom umetniku. Ona je istakla i Mikijevu nesebičcnu angažovanost u, u nekada jugoslovenskoj, a kasnije u srpskoj zajednici. Podsetila je da je Milenković, između ostalog, jedan od osnivača Srpske književne radionice iz Frankfurta, a potom i Udruženja pisaca Sedmica, takođe iz Frankfurta.

Miki Milenković je za “Vesti” rekao da se posle duže pauze i nekoliko zajedničkih izložbi sa mnogim poznatim umetnicima, uželeo samostalnog nastupa.

– Ovo je moja sedma samostalna izložba za 40 godina od kada sam ušao u predivan svet boja. Posebno sam oduševljen posetom i drago mi je da su među brojnim posetiocima ljudi sa kojima održavam prijateljske kontakte. Drago mi je da su tu i gosti koji su aktivni u našoj srpskoj zajednici, klubovima i drugim institucijama. Posebno mi je drago što su u znatnom broju došli i naši prijatelji Nemci, a među njima bih izdvojio Huberta Šmita, poslanika SPD u parlamentu grada Frankfurta – istakao je Milenković.

Spomenka Alečković dodaje da su rado otvorili vrata galerije tako divnom i nadarenom srpskom umetniku kakav je Miki Milenković.

– On ima neku izrazitu energiju koju kroz slike prenosi na posmatrača. Iako nije završio likovnu akademiju, pokušava da na svoj način ostavi pečat u slikarstvu. Najbolje je to uradio kroz arabeske. To su neki njegovi znakovi, nastali iz unutrašnjosti njegovog bića, nešto arhaično što je preneo na platno, a možda nije ni svestan šta je sve uspeo da nam kaže. Miki je inače i naš stalni član udruženja, što nam je posebno drago.

Izložba traje do 30. marta, a za posetioce je otvorena četvrtkom, subotom i nedeljom od 15 do 17 časova.

Pesnik i muzičar

Na otvaranju je najavljeno da će se u narednim danima umetnik posetiocima predstaviti, ne samo kao slikar, već i kao pesnik i muzičar. Milenković je do sada izdao sedam zbirki pesama na srpskom jeziku, dve zbirke pesama na nemačkom jeziku i jedan roman.

Razumemo se

Primetili smo da je otvaranje izložbe bilo na nemačkom, iako su i umetnik i predsednica galerije Srbi, pa smo potražili odgovor od Spomenke Alečković:

– Mi smo nemačko udruženje umetnika i većinom nas Nemci posećuju. Odlučili smo da otvaranje bude na nemačkom jer Nemci više razumeju srpsku umetnost od srpskog jezika, a među našim ljudima svi govore nemački, pa nije bilo problema.

Source :

Z. Vicelarević

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime