Mekdonalds osvaja Evropu

0

Nemačka i Francuska će dobiti po 30 novih "Mekdonaldsa", Italija do 40, a Španija 25

 

Finansijski direktor kompanije Jerome Tafani objasnio je da je čak 90 odsto povećanja troškova kompanije namenjeno evropskom tržištu. U ovoj godini, "Mekdonalds" je u Evropi otvorio 220 novih restorana.

 

"Naši konkurenti smanjuju investicije, što je velika prilika za nas da povećamo prednost koju imamo u odnosu na njih kada je tržišni udeo u pitanju", rekao je Tafani.

 

On je objasnio da je većina novih investicija namenjena evropskom tržištu, jer su restorani "Meka" u SAD u oktobru ove godine zabeležili pad prodaje od 0,1 odsto, dok je ona u Evropi povećana za 6,4 procenata.

 

 "Mekdonalds" ima više od 6.600 restorana u Evropi i oko 33.000 u svetu. Svi oni zajedno zarade oko 40 odsto operativnog profita kompanije, dok oko 50 odsto zaradi nešto preko 13.000 lokala u SAD.

 

Grupacija se za tržište u Britaniji, Nemačkoj i Španiji bori sa drugim svetskim lancem hamburgernica "Burger Kingom", a širom kontinenta i sa lancima picerija i brzih restorana za prodaju piletine, ali i lokalnim konkurentima.

 

"Mekdonalds" u Evropi, prema rečima Tafanija, očekuje povećanje prihoda kao posledicu većeg broja posetilaca njegovih restorana, a ne povećanja potrošnje po posetiocu.

 

Grupacija čak 70 odsto evropske zarade ostvaruje u četiri zemlje – Francuskoj, Nemačkoj, Britaniji i Rusiji.

 

Rusija je za tu kompaniju tržište u Evropi sa najbržim rastom, pa se tamo planira otvaranje između 40 i 50 novih restorana u 2010. godini, uz postojećih 232.

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime