Matica je oslonac Srbima u rasejanju

0

Posle jedne od najvećih ako i ne najveće kulturne manifestacije Srba u Austriji 33. kviza znanja i 7. smotre kulture sabiraju se utisci. Domaćin, Srpski klub "Knez Lazar" i njegovi vredni članovi nesebično su se potrudili da skoro 500 gostiju, među kojima više od 360 takmičara imaju sve uslove da pokažu znanje. Dosta neizvesnosti, poneka suza zbog rezultata ili odluke žirija, neosporni talenti kako u folkloru, tako u svim disciplinama počev od kviza znanja, slikarstva, vajarstva, potvrdili su da ova manifestacija treba da opstane. Bilo je divno videti stvaralaštvo devojčica i dečaka koji su doputovali iz svih krajeva Austrije, udaljenih i više od 400 kilometara kao iz pokrajina Forarlberg i Tirol kako bi se takmičili i upoznali sa vršnjacima iz drugih srpskih klubova. Bez obzira na umor stavili su tročlani žiri na težak ispit jer su u svim disciplinama pokazali zavidan talenat i znanje.
Posebno je značajno što su u Lakirhenu prisustvovali predstavnici Ministarstva za dijasporu na čelu sa generalnim sekretarom dr Predragom Tojićem.
– Naša je obaveza da pomognemo ovakve projekte i znajte da u matici imate čvrst oslonac. elimo da promenimo odnos prema našim ljudima koji žive u rasejanju jer oni u Srbiji moraju imati majku, a ne maćehu. Zato ću u ministarstvo preneti predivne utiske sa ove manifestacije i obećavam da ćete u nama uvek mati oslonac – rekao je Tojić u dupke punoj sali "Muzeja papira" u Lakirhenu.
Uz njega, podršku mališanima na kojima je teško breme da sačuvaju srpsku kulturu i običaje, pružili su sveštenici iz parohija Gmunden i Linc, predstavnici generalnog konzulata Republike Srbije iz Salcburga, roditelji, rukovodstva klubova, pa i predstvanici austrijskih lokalnih vlasti.
Vedra lica, osmesi, pesma, nova poznanstva, nagrade… na kraju su bili najbolji dokaz o uspešnosti ove manifestacije.

 

Uspeh debitanata
Posle takmičenja u Lakirhenu posebno su zadovoljni bili u zajednici iz Tirola. Najradosniji su bili članovi Kulturno-sportskog kluba "Petar Kočić – Zmijanje" iz Figena. Ponosan na svoje izabranike bio je koreograf ovog kluba Ljubiša Fajferić, koji je za kratko vreme uspeo da spremi mališane za prvi zvaničan nastup, a oni su zauzeli treće mesto. Nema sumnje da će ovo biti veliki podstrek za još veće angažovanje svih u klubu iz Figena, ali i celoj srpskoj zajednici u Tirolu.

 

O domaćinu u februaru
Organizator 34. kviza znanja i 8. smotre kulturnog stvaralaštva srpske dece u Austriji, još nije poznat. Mada je uobičajo da se makar godinu dana unapred zna ko će ugositi mališane, ovoga puta je sve odloženo zbog problema u izboru predsednika Saveza Srba. S obzirom na to da je redovna sednica saveza zakazana za 6. februar 2010. godine tada bi trebalo da se odredi ko će biti domaćin ove manifestacije sledeće godine.

 

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime