pixabay.com
Foto: Ilustracija

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, rekla je danas da se očekuje da do 1. jula 2021. godine cena rominga u regionu bude ista kao cena u domaćem saobraćaju.

Za nešto manje od mesec dana biće potpisan regionalni Sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana, što će, kako je navela Matić, za početak značajno smanjiti cene rominga u regionu.

Najavljuje se da će od 1. jula ove godine cene poziva biti niže za 25 odsto.

– Srbija je još 2014. potpisala sporazum sa Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, i mi smo već u režimu smanjenih cena, a plan je da se one dodatno smanje. Ne mogu cene biti veće od 0,19 evra, što je oko 22 dinara – rekla je Matić za RTS.

– Imajući u vidu da novi sporazum obuhvata i Albaniju, i celu teritoriju Kosova i Metohije, u ovom trenutku datum ostaje pod znakom pitanja – rekla je ona, te dodala da je od datuma važnije to šta će ovaj sporazum doneti.

Kako je pojasnila, najveće smanjenje odnosilo bi se upravo na nove članice sporazuma.

– Trenutno je u Albaniji telefonski poziv 150 dinara, što je značajno umanjenje – navela je državna sekretarka.

– Planirano je da sa 1. julom 2021. godine više i ne bude rominga, odnosno da cene budu kao kod kuće. To nije tako daleko – naglasila je Matić.

Ona je istakla da je ovaj sporazum prvi korak ka smanjenju cena rominga i u zemljama Evropske unije, odnosno ka njegovom ukidanju.

– Ovo vidimo kao korak ka tome, posebno imajući u vidu u kojoj meri se EU zalaže za potpis ovog sporazuma – kazala je Matić.

Kako je rekla, ova inicijativa je deo Berlinskog procesa, čija je suština regionalna saradnja i približavanje regiona Uniji.

Pored smanjenja cene rominga, u okviru ovog procesa sprovode se i druge inicijative, među kojima i inicijativa o informacionoj bezbednosti, rekla je Matić.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime