Mater mi je rekla: “Čuvaj se džepara!”

0

 

Vole narodnjake više nego Srbi:  Hrvatski studenti kreću u provod
 

BEOGRAD – Meni je mater pred polazak samo rekla "Čuvaj se džepara", ništa više. Stvarno se ne plašim. Videla sam ono mesto na Ka i čula sam da treba da vidim onu ulicu na S – priča dvadesetjednogodišnja Šibenčanka Ivana Krnić iz grupe od 450 studenata iz Hrvatske među kojima je većina prvi put došla u Beograd. – Presrećna sam što sam došla. Moja teta, koja je ovde studirala, kazala mi je da posetim i "Atelje 212". Što to beše? – smeška se Ivana dok dobija odgovore da je Ka Kalemegdan, S Skadarlija, a "Atelje 212" pozorište ili kazalište. Branko Paunović, student ekonomskog fakulteta u Zagrebu i organizator puta kaže da su u grupi svi 100 posto Hrvati, da već petu godinu dovodi grupe i da jednostavno, vole Beograd, splavove, atmosferu i ljude. I zaista, odmah, prvo veče, mladi Hrvati samo su ostavili stvari u sobama i krenuli – u provod. Na splav "Blejvoč".
x U autobusu, koji ih prevozi, pevaju Cecu iz sveg glasa. – Od deset autobusa na putu za Srbiju devet će tražiti narodnjake, a samo jedan će zahtevati zabavnjake i to pola puta. Mi više volimo narodnjake i od vas. Šabana Šaulića, Sinana Sakića, Halida Muslimovića – objašnjava Sebastijan Brkić iz Zagreba. I na splavu – red Severine, red Cece. Dižu se ruke, peva i na "ekavici" i na "ijekavici". – Dolazim ovde sa drugarima već osam godina i to svake godine po četiri puta. Mnogo nam je lepo, a najviše volimo splavove – ističe Petar Đurić iz Zagreba koji ima rođake u Gračanici.
x Provod na splavu trajao je do kasno u noć. Sutradan se krenulo u obilazak Beograda. I u ulicu na S, pa mesto na Ka, slikanje, pa opet u provod. – Sviđa mi se što imate puno parkova i prelepih starih zgrada. Nisam očekivala da će Beograd na mene ostaviti baš ovoliki utisak – kaže Ivana Kopilaš iz Zagreba. Studente je u obilasku sve vreme pratilo oko trideset pripadnika žandarmerije. – Nije potrebna ovolika pratnja. Svi se osećamo zaista bezbedno ovde – priča i Božo Martinović.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime