pixabay.com

Prema najnovijoj rang listi, SAD su zadržale mesto najmoćnije zemlje na svetu u 2019. godini, a u stopu je prate Rusija i Kina.

Rang lista “US News and World Report” razmatra političke i finansijske uticaje jedne zemlje, kao i njene međunarodne saveze, snagu njene vojske i kako ona deluje kao međunarodni lider, a prema njoj Srbija se nalazi na 52. mestu.

“US News and World Report” opisuje SAD kao “dominantnu ekonomsku i vojnu silu na svetu” i zemlju koja ima veliki kulturni uticaj na svet zbog toga što se njena popularna kultura ispoljava u knjigama, filmovima, muzici i TV emisijama širom sveta.

Navodi se i da su političke odluke predsednika Donalda Trumpa “izazvale pitanja širom sveta, uključujući i najbliže saveznike, o budućem kursu zemlje na globalnoj sceni”.

Rusija se opisuje kao najveća svetska zemlja po kopnenoj masi i koja deli granicu sa više od deset zemalja, a velika moć te zemlje objašnjava se ekonomskim rastom koji dolazi od rezervi nafte i uglja, i naglaskom na vojsci.

Kina ima najveće svetsko stanovništvo i drugu najveću svetsku ekonomiju, a kako se navodi u izveštaju, doživela je brz ekonomski razvoj, iako milioni ljudi još žive ispod granice siromaštva.

Na četvrtom i petom mestu su Nemačka i Velika Britanija, a zatim slede Francuska, Japan, Izrael i Saudijska Arabija. Prvih devet zemalja su isto bile rangirane i prošle godine, dok je ovoga puta u top 10 ušla Južna Koreja umesto Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveće iznenađenje na listi je Irak, zemlja koja je uništena ratovima i terorističkim napadima, a koji se prošle godine nije nalazio medju 80 rangiranih, a sada je na visokom 19. mestu.

Iako je u odnosu na prošlu godinu Srbija pala jedno mesto, ona se nalazi na 52. poziciji i daleko je moćnija od drugih država regiona. Ispod Srbije na ovoj listi su NATO članice Rumunija (70), Mađarska (71), Bugarska (73), Hrvatska na 75. poziciji i Slovenija na 78. mestu.

Za Srbiju se navodi da je to “mala zemlja u centralno-jugoistočnoj Evropi, čija je prošlost istorija evropskih ratova još od srednjeg veka”, preneli su beogradski mediji.

U kratkom opisu zemlje se navodi da savremena Srbija reflektuje dvosmislenosti i kontradiktornosti savremene Evrope – kulturno bogata, uporedivo ekonomski razvijena, ali opterećena regionalnim rivalstvima i etničkim tenzijama.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime