Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su Rusija i Srbija partneri, koji jedan drugom ništa ne nameću. Kako je rekao, Moskva pozdravlja napore Srbije na putu ka EU, ali i u odnosima sa evroazijskim savezom.

Lavrov je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da Rusija ne traži od Srbije da prestane da ima bilo kakve kontakte sa bilo kim u svetu.

– Uvek smo bili za to da partneri imaju slobodu izbora i razvijaju svoje političke veze – poručio je on.

Lavrov je, ukazujući da Srbija sarađuje sa NATO-om, ali i Savezom za koletivnu bezbednost, naglasio da status neutralnosti Srbije jeste jedan do najvažnijih faktora stabilnosti na Balkanu.

On je rekao da njegova zemlja neće stajati po strani ako SAD budu uključene u dijalog Beograda i Prištine i ako dobije poziv iz Srbije da se uključi. Lavrov je naveo da EU mora da preduzme dodatne korake kako bi opravdala poverenje koje je dobila posredujući u dijalogu.

– Mi ćemo saslušati mišljenje Srbije. Ako u dijalog budu pozvane SAD i ako Srbija pozove Rusiju, mi nećemo ostati po strani – istakao je ruski ministar inostranih poslova.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime