Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će nakon ulaska Crne Gore i Severne Makedonije u NATO u tim zemljama nići i vojni objekti Alijanse.

Sergej Lavrov je rekao da će Crna Gora i Severna Makedonija ubuduće morati da troše dodatan novac na kupovinu američkog oružja, ali da se to “nikome neće svideti”, prenosi Pobjeda.

Pored toga, to će ujedno značiti i da će se vojna infrastruktura još više približiti Istoku, od čega Evropa neće mirnije spavati, upozorio je Lavrov.

Ruski ministar se u intervjuu za Moskovski komsomoljec osvrnuo i na vreme kada je tek krenula kampanja za učlanjenje Crne Gore i Makedonije u NATO, ocenivši da je to učinjeno apsolutno “bez svakog pardona”.

– U Makedoniji su organizovali referendum uz najgrublje kršenje Ustava, pre svega, jer Ustav nalaže da se na plebiscit iznosi isključivo jedno pitanje, dok je u ovom slučaju pitanja bilo tri – da li želite da Makedonija uđe u sastav EU, u sastav NATO-a i da zarad toga promeni ime – podsetio je Lavrov i ocenio da je to bilo izuzetno “kvarno”.

Govoreći o optužbama na račun Rusije da se mešala u organizaciju referenduma, Lavrov je rekao da to nije bilo fer, jer je Moskva isključivo nastojala da skrene pažnju na poštovanje makedonskog ustava, na osnovu kog makedonski ministri nisu imali nikakvog prava da potpišu Prespanski sporazum.

Source :

RTCG

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime