EPA/Shawn Thew
Donald Tramp i Sebastijan Kurc u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp želi preko austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da komunicira sa EU, preneo je ambasador SAD u Austriji Trevor Traina.

“Najvažniji sastanak od Drugog svetskog rata”

Traina je, posle razgovora Trampa i Kurca u Beloj kući u Vašingtonu, austrijskim novinarima rekao da je šef američke države predsedniku austrijske vlade preneo želje koje ima od Evrope. Tramp je, kako je dodao, izrazio nadu da će kancelar moći da “organizuje” odgovor.

– Predsednik je sa kancelarom razgovarao kao da razgovara sa Evropom – preneo je Traina, dodajući da je Kurc danas u Vašingtonu govorio u ime cele EU.

Prema njegovim rečima, Tramp sa kancelarom nije razmenio samo ljubazne reči, već ga je shvatio veoma ozbiljno i sa njim vodio “pravi razgovor”. “Predsednik Tramp je bio veoma otvoren što se tiče frustracija u vezi odnosa sa EU”, dodao je on povodom aktuelnog trgovinskog spora sa Unijom.

Tramp je izrazio nadu da će će Kurc njegove poruke preneti EU. “Između njih postojala je dobra hemija”, ukazao je Traina, dodajući da su Tramp i Kurc imali odličan privatni razgovor.

Tramp je, kako ističe ambasador, bio veoma impresioniran “izbrušenim odgovorima” kancelara.

– Kurc će napustiti Vašington nakon što je ostavio pozitivan utisak kod ove vlade – uveren je Traina, ukazujući da će razgovori zasigurno voditi ka produbljenju saveza dve zemlje.

Traina je kazao da je sastanak Trampa i Kurca bio najvažniji sastanak na nivou vlada dve zemlje od kraja Drugog svetskog rata i da se može reći da se radi o istorijskoj poseti kancelara Vašingtonu.

– Ne mogu biti srećniji ishodom. Odnosi su dobri kao nikada do sada u našoj istoriji – kazao je ambasador, izrazivši uverenje da će biti daljih kontakata, i najavio da će sledeći veći korak biti poseta velike delegacije privrednika iz Austrije SAD.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime