Kum otvorio festival

0

Dvanaestu godinu zaredom udruženih 11 stranih kulturnih centara sa sedištem u Parizu otvaraju vrata (do 29. novembra) za 25 koncerata i predstavnike džezera iz 24 zemlje. Taj festival muzike Jaždžcolors (Džezikolor), po tradiciji svojim nastupom otpočne "kum festivala" Bojan Z (Zulfikarpašić), maestralni pijanista, koji je i zvanično proglašen za jednog od najboljih džezista Evrope. Tim povodom je i džez prvi put ušao u novootvoreni prekrasni prostor Carreau du Temple
, gde je naš Bojan u goste doveo trombonistu Nemca Nila Vograma. Oduševili su prepuno gledalište koje je neprestano cupkalo u njihovom ritmu.
– Bojan je sve to perfektno vodio i sve je "plivalo". Dva različita karaktera, a uživanje je bilo doživeti njihov sklad – rekla je pijanistkinja Adna Stupar.
Željko Draginić je Beograđanin, živi u Portugalu, a, eto, našao se u Parizu, pa pravac na džez. Komentariše:
– Visoki profesionalizam.
Vela Veljković je "novinar na čekanju":
– Treću godinu pratim otvaranje Džezikolora, svaki put mu se sve više radujem, svaki put je drugačije. Blago nama što imamo Bojana!
Uživao je i Vojin Jagličić, muzikolog na masteru u Parizu:
– Dopada mi se taj novi Bojanov projekat. Neobična je kombinacija klavira i trombona, ispao je sjajan spoj.
A na postkoncertnom koktelu, uz slane perece i pijuckanje, super štimung kreirala je srpska grupa Fish in oil (Bratislav Radovanović, Dušan Petrović, Branko Rapojević, Feđa Franklin i Veljko Nikolić – Papa Nik).
 

KCS ne učestvuje
– Nažalost, Kulturni centar Srbije se ove godine nije prijavio za učešće, a Srbiju je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacija predstavljala grupa Fish in oil
, koja je nastupila i u Irskom kulturnom centru. Za festival je značajno partnerstvo sa Nacionalnim džez orkestrom, odgovornim i za programe u ovom novom Kulturnom centru Pariza gde su srpski umetnici održali humanitarni koncert za žrtve poplave – kaže Vladimir Marinković, koordinator festivala.

 

Težnja ka perfekciji
Na postavljeno pitanje da li je džez bolji juče, danas ili sutra, Beograđanin-Parižanin Bojanu Z je odgovorio: "Prekosutra" i razradio:
– To je večita težnja ka ideji o perfekciji. U trenutku kada je koncert gotov – gotov je, a ono što ostaje ljudima u glavi, to je ono što smo odsvirali. Već razmišljam šta ću raditi prekosutra.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime