Z. Mirković
"Prvoborac": Jelica Redžić na protestu u Beču

Srbi u Austriji i njihovi austrijski prijatelji na dostojanstven način odali su počast žrtvama NATO agresije na SRJ i podsetili međunarodnu zajednicu na zločin koji je zapadna vojna alijansa počinila napadajući bivšu Jugoslaviju.

Austrijsko-srpski pokret solidarnosti, povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja, organizovao je prikazivanje filma “Težina lanaca” Borisa Malagurskog, zatim diskusije o NATO zločinu i kao što je činio i prethodne dve decenije, okupljanje u centru Beča.

Pomen je u nedelju uveče počeo okupljanjem na trgu ispred sedišta predsednika i austrijske vlade, odakle se povorka, kroz ulice strogog centra, uputila ka trgu Štefansplac, gde su Srbi tokom NATO agresije protestovali 78 dana. Oni su noseći parole protiv NATO agresije pokušavali da skrenu pažnju austrijske javnosti na zločin koji je počinjen pre 20 godina, a da za njega niko nije odgovarao.

Brojni govornici, na završnici, ukazali su da je NATO prekršio međunarodno pravo svojom intervencijom, koja je bila vođena pod plaštom humanitarne akcije. Brojnim prolaznicima, a među njima i velikom broju turista sa svih strana sveta, deljeni su leci sa deklaracijom u kojoj je ukazivano na događaj koji je bio prvi rat za novi svetski poredak.

“Istorija još nije ispisana do kraja, jer pravi krivci još nisu odgovarali za svoj zločin”, dodaje se u deklaraciji.

Sa skupa na Štefansplacu upućeni su i zahtevi austrijskoj vladi, u kojima se pre svega traži da Beč ne ignoriše ustavnu obavezu da bude neutralan i da mora da poštuje međunarodno pravo, a tako i Rezoluciju 1244. U deklaraciji se navodi da i dalje dominira crno-bela slika, Zapad sebi pripisuje ulogu policajca koji se brine o humanosti i redu, dok se Srbija, tadašnja SR Jugoslavija, i dalje prikazuje kao agresor, što ne odgovara realnosti.

Podsetili su da je na osnovu Rezolucije UN 1244 i Kumanovskog sporazuma okončana agresija i da ta rezolucija predviđa da je Kosovo i Metohija deo Srbije.

“Ta rezolucija je i dalje na snazi i može se menjati samo novom odlukom Saveta bezbednosti UN. Predstavnici privremenih institucija na Kosovu proglasili su 2008. jednostrano nezavisnost, što su zapadne sile i brojne druge države, među kojima i Austrija, u kratkom roku priznale. Radilo se o tome da se ostvari pravi cilj rata, a to je da se razori jedna zemlja koja nije želela da se potčini neoliberalno svetskom poretku”, istaknuto je u deklaraciji.

Vređao Jelicu

Tokom okupljanja na Štefansplacu dogodio se i incident, kada je jedan od prolaznika provocirao okupljene i čak napao Jelicu Redžić, koja od prvog protesta pa i 20 godina kasnije, nosila na sebi zastavu bivše Jugoslavije i u ruci fotografiju Slobodana Miloševića. Prolaznik joj je iz ruke istrgnuo sliku Miloševića i vređao je, na šta je policija odmah reagovala.

Source :

Z. Mirković - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime