EPA/Elvis_Barukcic

Komemoracija u Blajburgu, iako je nadležna biskupija Gurk-Klagenfurt odbila da izda dozvolu za održavanje biskupske mise, biće ipak održana. 

Organizator je prošle nedelje u jednom pismu opštinskim vlastima u Feklamarktu najavio da će komemoracija, koja je najveće okupljanje ekstremne desnice širom Evrope, biti održana 18. maja. Za sada nije podneta zvanična prijava ovog okupljanja, ali vlasti očekuju da će to uslediti.
Odbijanje crkve da odobri biskupsku misu naišlo je na veliko negodovanje u Hrvatskoj. Odluka Rimokatoličke crkve u Austriji je obrazložena time da ukupna slika događaja šteti ugledu crkve, jer bi se njoj moglo prebaciti da dozvoljava instrumentalizaciju verskog obreda u političke svrhe i da se nije dovoljno distancirala od fašističke ideologije.

Austrijski mediji su ukazali da je komemoracija u Blajburgu već godinama mesto okupljanja desničara i daje prošle godine sedam osoba uhapšeno, protiv devet podneta prijava zbog kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, to jest nošenja zabranjenih simbola. Pet od njih je već pravosnažno osuđeno.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime