Ko ocinkari kolegu dobije 50.000 evra

0

Nagrada samo za veliku štetu, to jest njeno sprečavanje
 

Iako je sindikat radnika Nove Ljubljanske banke već protestovao zbog nepristojne ponude, a neki bankari smatraju da se radi o neetičkom pristupu, formiranje unutrašnje kontrole brane ljudi iz slovenačke vlade.

 

Rok Praprotnik, nekadašnji član vladinog protivkorupcijskog tela, postavljen je na mesto šefa ovog odeljenja, koje nosi službeni naziv "Centar za skladnost poslovanja", a u njemu je 17 zaposlenih.

 

"Nagradu dobija samo onaj ko je svojom informacijom sprečio da dođe do veće poslovne štete za banku", kaže Praprotnik i dodaje da slična odelenja, koja stimulišu takozvane "zviždače" (one koji upozoravaju na nepravilnosti) imaju i firme na Zapadu.

 

"Nagrade tamošnjim ‘zviždačima’ nudi američki FBI", objašnjava Praprotnik. On smatra da državna preduzeća moraju biti još odgovornija u zaštiti imovine od moguće štete.

 

Za sada nema podatka da li je visoka nagrada do sada nekome isplaćena, ali je Praprotnikovo odelenje posredovalo u 43 slučaja u kojima se sumnjalo na krivična dela. Sindikat zaposlenih u NLB banci tvrdi da su o nagradama za "zviždače" saznali iz medija i da su službenici banke ogorčeni zbog takvog nepoverenja uprave u zaposlene.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime