Kineski premijer počasni građanin Beograda

0

Kineski premijer uzvraća posetu Srbiji: Tomislav Nikolić i Li Kećijang u Pekingu
 

Na sastanku, koji je bio posvećen održavanju predstojećeg decembarskog samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, Vučić je rekao da Srbija podržava "politiku jedne Kine".

 

Srpski premijer je istakao da je lično telefonom pozvao premijere 15 zemalja centralne i istočne Evrope i da su gotovo svi potvrdili učešće na beogradskom samitu, na kojem će Kinu predstavljati premijer Li Kećijang, saopšteno je iz Vlade Srbije.

 

Pre učešća na ovom samitu, kineski premijer Li će imati bilateralne razgovore sa srpskim zvaničnicima. To će biti prva poseta jednog kineskog premijera Srbiji posle 28 godina i biće posvećena unapređenju odnosa dve zemlje između kojih postoji tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo. Tada će biti otvoren i most Zemun – Borča koji gradi kineska kompanija.

 

Vučić očekuje da se tokom posete kineskog premijera nastave razgovori i potpiše sporazum o gradnji brze pruge Beograd – Budimpešta koja bi Beograd pozicionirala na centar evropske saobraćajne mape, kao i o drugim infrastrukturnim projektima.

 

Zamenik ministra spoljnih poslova Kine Vang preneo je da zvanični Peking izuzetno ceni trud srpske strane kao domaćina u pripremi Samita, jer je saradnja sa zemljama centralne i istočne Evrope izuzetno značajna za Kinu. Vang je istakao da Kina pridaje poseban značaj odnosima sa Srbijom, koje karakterišu političko poverenje i jačanje saradnje u svim oblastima.

 

Najavio je da će kineska strana tražiti od Kineske razvojne banke da pripremi predloge rešenja za finansiranje pruge Beograd – Budimpešta i zahvalio na poverenju prema kineskim kompanijama koje postoji u Srbiji.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime