Kanbera je greška

0

 


Čovek čija vlada je potpisala projekat nove zgrade Federalnog parlamenta u Kanberi priznao je posle tri decenije od početka projekta da mu se cela stvar ne dopada. Nakon međunarodnog konkursa, 1980. godine, za vreme kada je Malkolm Frejzer bio na vlasti, u Kanberi je počela izgradnja novog objekta. Pre neki dan, pri promociji knjige istoričara Džon Hirsta "Izgradnja slobodne Australije: Mesta demokratije", i Frejzer i njegov naslednik Pol Kiting izjavili su da Kanbera nikad nije ni trebalo da bude glavni grad i da Senat zato treba da bude raspušten.
Gospodin Frejzer je prvi progovorio protiv izgradnje Federalnog parlamenta.
– Ja nisam nešto posebno ponosan što je moja vlada donela odluku da se ide s tim i da se ta stvar gradi – izjavio je on pred auditorijumom melburnske Ateneum biblioteke. – To je možda najekstravagantnija zgrada ikad napravljena u Australiji.
Zgrada koja je otvorena 1988. koštala je više od milijarde dolara, razdvojila je političare i javnost, pre svega zbog veličine, jer je tada bila veća od najveće zgrade u Melburnu.
– Nisam siguran šta je zgrada parlamenta trebalo da znači. Ne znam da li su moje kolege stvarno razumele koliko veliki objekat treba da bude ili koliko će to biti skupo – kaže Frejzer.
Pol Kiting je bio član Parlamenta kad se, tokom sedam godina, raspravljalo o planu.
– Glavni grad nikad nije trebalo da bude tamo. Nije zabavno živeti u motelima u Kanberi. Odlasci u restorane u Manuki imaju svoja ograničenja. Trebalo je da glavni grad bude Melburn ili Sidnej. Pravo mesto za australijski parlament jeste Gardn ajlend u Sidnej harburu – veli Kiting.

Problem u najavi

Još jedno nesretno rešenje, prema Kitingu, jeste što je Australija od Britanije nasledila dvodomni sistem, umesto da ima jedan dom u parlamentu.
– Senat je problem koji čeka da se dogodi. Kako broj senatora raste, smanjuje se kvota da neko bude izabran – ističe bivši prvi ministar i objašnjava da će to devalvirati ceo sistem.
Da bi neko bio izabran u Senat, naime, potrebno je da dostigne kvotu, odnosno procenat u broju glasova, a ne većinu.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime