Kamate na 3,75 odsto

0

Najnoviji porast kamata na gotovinu nije iznenađenje, ali će ostaviti posledice po porodične budžete. Ovo je komentar federalnog ministra trezora Vejna Svona na informaciju da je Banka rezervi Australije podigla kamate na 3,75 odsto. Ovo je prvi put od januara 1990. da se kamata povećava tri meseca zaredom.
Svon upozorava da kamate nisu mogle da zauvek ostanu na tri odsto, što je nivo "iz nužde", prouzrokovan ekonomskom krizom. On kaže da se australijska ekonomija oporavlja i da to znači da će vremenom kamate ići naviše. Ali, ističe Svon, kamata na gotovinu i sada je na nivou na kojem je poslednji put bila 1967.
– Činjenica je da australijska ekonomija pokazuje bolje rezultate od bilo koje druge naprednije ekonomije – ima manje dugova, manji deficit i nižu stopu nezaposlenosti. Kako se ekonomija oporavlja, naravno, fiskalna i monetarna politika rade zajedno i obe se postepeno povlače – rekao je ministar, upozoravajući da nema opravdanja za komercijalne banke ukoliko svoje kamate uvećaju više od 3, 75 odsto.
U novcu, novi porast znači da će familija s prosečnim kreditom od 300.000 dolara sada mesečno otplaćivati 46,71 dolar više.
 

Vestpak preterao
Od velikih banaka, prvi je reagovao Vestpak sa neprijatnim iznenađenjem. U ovoj banci podigli su kamate za 0,45 poena, što je skoro dvostruko više od zvaničnog povećanja. Ukoliko bi druge banke sledile ovaj potez, onda bi otplata na 25-godišnji kredit od 300.000 dolara bila veća za 84,44 dolara mesečno.

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime