B. Cvetojević

Savezno ministarstvo društvenih usluga (Department of Human Services) objavilo je saopštenje u kojem se korisnici socijalnih usluga obaveštavaju o radnom vremenu službi tokom predstojećih praznika, kao i o načinima na koje se mogu regulisati aranžmani za isplate novčanih primanja korisnika.

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo društvenih usluga – koje obuhvata službe Centrelink, Medicare i Child Support – biti zatvoreno tokom Uskršnjih praznika i na Dan Anzaka. Svi uslužni centri i većina telefonskih linija neće raditi na sledeće dane: Veliki petak (19. april), Uskršnji ponedeljak (22. april) i Anzac Day (25. april).

– Ukoliko na jedan od tih dana treba da predate formular ili da prijavite prihod da biste primili isplatu od Centrelinka, to ćete moći da učinite ranije nego obično. Mi ćemo vam javiti ako treba ranije da nam prijavite prihod. Ako ne treba da predate formular ili da prijavite prihod da biste dobili isplatu, moguće je da ćemo vam isplatu dati ranije – piše u saopštenju ministarstva.

Tokom državnih praznika korisnici će moći da dođu i do informacija o isplatama dečijeg dodatka, preko Child Support Info Servisa i preko sopstvenog Child Support onlajn naloga.

– Kad su uslužni centri zatvoreni, vi i pored toga možete da obavljate svoje poslove preko interneta. Preko vašeg myGov naloga možete da uđete u vaše onlajn naloge, uključujući i vaš Centrelink onlajn nalog. Takođe, možete da koristite naše Express Plus mobilne aplikacije i telefonski samouslužni servis kako biste brzo i lako proverili datume za podnošenje izveštaja, ažurirali svoje podatke ili prijavili prihod.

Ako želite da saznate više o prijavljivanju prihoda preko praznika, iz Ministarstva društvenih usluga savetuju da se informišete putem internet stranice.

– Pogledajte sajt humanservices.gov.au/holidays za informacije na engleskom ili humanservices.gov.au/yourlanguage na kojem možete da pročitate, poslušate ili pogledate informacije na vašem jeziku. Takođe, možete da pozovete broj telefona 131 202 da razgovarate sa nama na vašem jeziku o isplatama i uslugama Centrelinka, ili pozovite TIS National – Službu prevodilaca i tumača na 131 450, kako biste na maternjem jeziku razgovarali sa nama o isplatama i uslugama Medikera i dečijeg dodatka – Child Support.

Prijava na više jezika

Express Plus Lite mobilna aplikacija za prijavu prihoda je na raspolaganju i na arapskom, kineskom, persijskom (farsiju) ili vijetnamskom.

Fiksna tarifa

Ministarstvo podseća da se pozivi sa kućnog telefona na brojeve koji počinju sa ’13’ iz bilo kog mesta u Australiji naplaćuju po fiksnoj tarifi. Ta cena može da bude različita od cene lokalnih poziva, a takođe može da bude različita zavisno od telefonske kompanije.

Pozivi na 1800

Pozivi na brojeve koji počinju sa ‘1800’ sa kućnog telefona su besplatni. Pozivi sa javnih i mobilnih telefona mogu da se mere impulsima i naplate po višoj tarifi, piše u saopštenju za korisnike socijalnih usluga.

Source :

B. Cvetojević - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime