Izbrisane “tehničke greške” u Statutu?

0


Odbor za propise Skupštine Vojvodine otklonio je tehničke greške u Predlogu Statuta Vojvodine i dostavio ga ponovo Skupštini Srbije.
Tehničkim ispravkama, između ostalog, Novi Sad je određen kao glavni, administrativni centar Vojvodine. Toj sednici, međutim, nisu prisustvovali poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, čiji zamenik predsednika Bojan Kostreš kaže da je LSV, ipak, zadovoljna tim tehničkim izmenama.
– Tekst koji je redigovan i koji je došao do mene za nas je prihvatljiv jer je ostala formulacija da je Novi Sad glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine. Postoji određena promena redosleda reči, ali nesumnjivo je da, ako se Član 10 naziva "Glavni grad autonomne pokrajine Vojvodine" da je Novi Sad definisan kao glavni grad, a to je ono što je nama bilo veoma važno – rekao je Kostreš.

Pretnje Čanku
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila nove pretnje smrću lideru te stranke Nenadu Čanku, zbog njegovog zalaganja da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine i pozvala nadležne da hitno reaguju.
U pretećem pismu, potpisanom od "patriota", uz najprimitivnije uvrede, predsedniku LSV-a je poručeno da se povuče iz politike "ili će ostati bez glave".

Podsetimo, Predlog Statuta je, odmah po prispeću, povučen iz skupštinske procedure. Prema objašnjenju ministra za državnu upravu Milana Markovića, to se dogodilo zbog "tehničke greške", pošto je u prvom članu pisalo da je Novi Sad glavni grad, a u četvrtom da je glavni administrativni centar.
Pored određivanja položaja Grada Novog Sada, kao glavnog administrativnog centra Vojvodine, tehničkim ispravkama je jasno definisano da je pravo građana na autonomiju ustavno pravo, tehnički je doteran član koji reguliše izvorne prihode Vojvodine, a jasnije je definisana teritorija Vojvodine.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, koji je prethodno najavio da će se povodom tehničkih ispravki Statuta oglasiti na konferenciji za medije, do zaključenja ovog broja "Vesti" nije to uradio.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime