Izbori blokiraju sve

0

Borba za glasače u nekoliko pokrajina

Politička scena u Austriji naći će se do jeseni iduće godine u potpunoj blokadi, ocenjuju mediji, ukazujući na brojne značajne izbore koji treba da se održe 2015. godine, što će uticati i na odluke koje će donositi, odnosno odlagati savezna vlada.
Naime, ove nedelje vladajuće Socijaldemokratska partija (SPO) i Narodna stranka (OVP) imaju skupštine, a potom nastupa i političko mirno doba pred Božić.
Posle toga će pažnja vladajućih partija i opozicije, sve do jeseni, biti usmerena na izbore u pokrajinama Burgenland, Štajerskoj, Gornja Austrija i Beč.
Već nekoliko nedelja se rukovodstvo OVP intenzivno bavi pripremom svoje skupštine, na kojoj treba da bude potvrđen izbor novog predsednika Rajnholda Miterlenera i njegovog tima, koji su na čelo stranke nastupili posle neočekivane ostavke Mihaela Špindelegera.
Slična situacija je i u SPO, koja već nekoliko nedelja radi na pripremi ponovnog izbora kancelara Vernera Fajmana na mesto šefa stranke.
 

Bitka za Beč
Izbori u pokrajini Beč su veoma bitni, jer se prognozira da bi SPO mogla da pretrpi značajne gubitke, čime joj čak preti odlazak sa vlasti posle višedecenijskog upravljanja gradom.
Od istraživanja do istraživanja sve je snažnija podrška Slobodarskoj partiji (FPO) koja, prema aktuelnim ispitivanjima, već zauzima drugu poziciju na političkoj sceni Austrije.
Na prošlim izborima u Beču SPO je izgubila apsolutnu većinu i bila je prisiljena da formira vlast sa strankom Zelenih.

Obe skupštine se održavaju ovog meseca.
Pred skupštinu SPO zaposleni u državnoj administraciji imaju izbore, koji su ovaj put u žiži interesovanja, jer ih je vlada, iz straha od reakcije sindikata zaposlenih u javnom sektoru, odlagala u više navrata reforme.
Već je u toku priprema za predstojeće izbore u pokrajini Burgenland, koji bi trebalo da se održe 31. maja. Termin još nije fiksiran, jer zavisi od izbora u Beču. Iščekuje se da se vidi da li će gradonačelnik Beča Mihael Hojpl raspisati izbore u ovom gradu, koji je ujedno i pokrajina, odmah posle Pesme evrovizije, još pre leta, ili tek u oktobru.
Paralelno se kreće u pripremu za izbore u Štajerskoj i Gornjoj Austriji, koji će biti održani u septembru.
U međuvremenu, stranke bi trebalo i da razmisle o svojim kandidatima za predsednika Austrije, pošto bi izbori za tu važnu dužnost trebalo da se održe aprila 2016. godine.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime