B.Đorđević
ZNANjE PRENOSE MLADIMA: Biljana Žugaj Dinov i Stefan Jovanović sa dečjim ansamblom

Srpsko-nemačka zajednica Mladost iz Berlina nedavno je priredila zabavu povodom svečanog otvaranja novih klupskih prostorija, a potom i osmomartovsku priredbu. Ali neke sekcije su, poput folklorne, renovirane sale počele da koriste i pre svečanog otvaranja.

Biljana Žugaj Dinov je jedan od umetničkih rukovodilaca i vrlo je zadovoljna novima prostorijama.

– Uslovi su optimalni, sala je opremljena po našoj meri. Rad nismo prekidali, a u nedostatku naših prostorija iznajmljivali smo salu u obližnjoj školi. Članstvo smo sačuvali tako da nismo morali ponovo da se tražimo i sakupljamo. Zajedno sa Stefanom Jovanovićem vodim obe grupe, i dečju i omladinsku. Sada su nam aktuelne igre iz Šumadije i Pomoravlja u mlađoj grupi, a u starijoj igre iz Kosovskog Pomoravlja. Polako se prikuplja i treća grupa, ansambl seniora jer su roditelji najmlađih članova poželeli da krenu stopama svojih mališana – navodi Biljana.
Igrači dečje i omladinske folklorne grupe imaju svoje mišljenje o novim uslovima za okupljanje i vežbu.

– Prostorije su mnogo lepše nego one koje smo ranije imali. Lepo mi je kada ovde dođem posle škole jer sam tu sa prijateljima sa kojima mogu da pričam srpski. Jedini problem je što mi je malo daleko pošto moram da putujem sat i po od kuće. Od kola najviše volim Igre Kruševačke Župe – prenosi svoje utiske Sanja Mihajlović.

Viktor Mojsin ima devet godina, ali igra u obe grupe i u dečjoj i u omladinskoj. Na pitanje kako sve to fizički postiže, odgovara da na dan probe uvek dobro jede. Posebno voli da igra kolo Stamena.

Nina Atanasković ide u 5. razred, ali se već četiri godine bavi folklorom. U mlađoj grupi se pokazala, pa sada već igra u starijoj.

Emilija Stojiljković igra jednu godinu i kaže:

– Sviđaju mi se nove prostorije, volim sve igre, a sada pripremamo igre iz Šumadije.
Una Rosić je u folkloru je od pre godinu dana.

– Baš su lepe nove prostorije i meni je malo daleko, ali nema veze. Kada dođem ovde posle redovne nemačke škole, svi se lepo družimo i pričamo na srpskom.
Probe folklora su petkom od 18.30 do 22.00 i nedeljom od 15.00 do 18.00 i u to vreme svi zainteresovani mogu da dođu, posete i upoznaju klub. Adresa Srpsko-nemačke zajednice Mladost je Askanierring 155, 13585 Berlin-Spandau

Kuća za sve Srbe

Stefan Jovanović je od septembra u Srpsko-nemačkoj zajednici Mladost. Iz Modriče je došao u novembru 2017. i iza sebe ima 15 godina aktivnog rada u kulturno-umetničkim društvima, a po struci je medicinski tehničar. Više puta je učestvovao na seminarima za vođenje folklornih društava za koje kaže da su dosta zahtevni i teški.

– Naša želja je da uspešno negujemo stare pesme i da prenesemo deo tradicije svih Srba iz Srbije i Bosne. Planiramo da krenemo malo ozbiljnije i da sa decom izađemo i na Evropsku smotru. Ovaj ansambl je u dužem periodu beležio značajne uspehe, ali nedostatak prostorija, tokom prethodne dve godine se odrazio. Sada se polako vraćamo u staru formu, svakodnevno pristižu novi članovi, a javljaju se čak i stari članovi koji su sada poželeli da se uključe u ovu priču. Svi su dobrodošli jer ovo nije samo kuća za nas koji se bavimo folklorom nego za sav srpski narod koji živi u Berlinu – naglašava Stefan.

Posao i folklor

Biljana Žugaj Dinov je folklorom počela da se bavi u rodnoj Inđiji, a nastavila je po dolasku u Berlin krajem devedesetih.

– Uhodala sam se i već 20 godina uspem da uklopim posao u bolnici i folklor. Kolege na poslu mi često izađu u susret kada treba da zamenim smenu da bih došla na probu. Društvo postoji od 1970. i trudimo se da i onu najstariju nošnju čuvamo i održavamo. Nova nošnja je veoma skupa, ali se nekako snalazimo.

Proslave i svečanosti

Srpsko-nemačka zajednica Mladost otvorena je za organizovanje svih svečanosti i proslava, kao što su svadbe ili rođendani, zatim za održavanje seminara, sastanaka, predavanja i prezentacija. Roditelji sa manjom decom u Srpsko-nemačkoj zajednici imaju komociju i gostoprimstvo za proslavu dečjih rođendana, koji se u Berlinu retko gde mogu naći.

Source :

B.Đorđević - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime