U četvrtak je u beogradskom hotelu “M” održana svečanost u organizaciji Atletskog saveza Srbije povodom proglašenja najboljih u prethodnoj godini, tim povodom smo iskoristili priliku da popričamo sa našom najboljom atletičarkom, ali i njenim trenerom Goranom Obradovićem.

 

Za nju je 2018. godina počela baš onako kako su svi želeli, zlatna medalja na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu pa zlato na Mediteranskim igrama u španskoj Taragoni, ali onda…
– Na red je došla odbrana evropske titule u Berlinu ali sam posle kvalifikacija morala da odustanem od daljeg takmičenja, i nažalost kasnije nisam mogla da obranim ni trofej u Dijamantskoj ligi – počela je Ivana.
– Napravila sam pauzu od šest meseci, počela sam sa treninzima na vreme, bez bolova ili ikakvih fizičkih opomena da smo krenuli ranije ili bilo šta slično. Otvorila sam sezonu proteklog vikenda u Berlinu sa solidnim skokovima, ali sam izuzetno zadovoljna što sam zdrava i što nemam nikakvih bolova i sad možemo da planiramo ostala takmičenja i pripreme onako kako to uvek radimo.
Beograd će u sredu 20. februara biti centar balkanske atletike jer se održava četvrti “Indor miting Serbia open”, Ivana će posle dve godine ponovo učestvovati. A ovo takmičenje će joj biti priprema za ono što sledi dve nedelje kasnije na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glazgovu.
– U Glazgovu branim titulu iz Beograda od pre dve godine. Za sada sve ide po planu, i nadam se da ću uspeti u toj nameri koju imam što se tiče zimskog dela sezone. A kasnije, u otvorenom dela sezone me čeka Svetsko prvenstvo u Dohi u oktobru, i to će biti još jedna prilika da se borim za prvu zlatnu medalju na otvorenim borilištima.
Ušli smo u predolimpijsku godinu i sigurno je da već svi po malo razmišljaju o narednoj Olimpijadi u Tokiju.
– Tokio bi trebao da bude kruna moje karijere, a Doha će biti poslednji veliki ispit pre toga. Doha i Tokio su glavni ciljevi i sve je podređeno tome – rekla je Ivana.
Goran Obradović i Ivana Španović, sa bronzanom medaljom sa OI u Riju 2016. godine
Trofej “Profesor Aleksandar Petrović” pripao je najboljem treneru u 2018. godini, Ivaninom treneru Goranu Obradoviću. Za najuspešniji klub proglašen je AK Vojvodina Novi Sad.
– Veoma sam počastvovan što sam peti put zaredom osvojio priznanje koje nosi ime jednog od najvećih srpskih trenera u atletici. Nije bilo lako osvojiti ovu nagradu, naročito prvi put te 2014. godine jer je konkurencija bila velika. Godinu dana pre toga kada se prvi put dodeljivala ova plaketa, dobila je moja koleginica Mirjana Stojanović, koja tada bila najbolji trener u Evropi. Ali zapravo, put do ovih pet plaketa je zapravo bio i najteži jer do vrha jeste teško doći ali je mnogo teže ostati na njemu i zadržati taj visoki nivo rezultata i plasmana na velikim takmičenjima.
– Sigurno da je 2018. godina upisana u istoriji, međutim nismo završili posao jer je na Evropskom prvenstvu Ivana zbog jedne ozbiljne povrede morala da se povuče sa takmičenja, i to je u mnogome promenilo i kako će izgledati ova 2019. godina. Ivana će se definitivno i pojaviti na dvoranskom Evropskom prvenstvu ali bez nekih mnogo velikih ambicija koje su bile u Beogradu pre dve godine kada je skočila 7,24 metra. Očekuje da bude na nivou od 6,90 do 7 metara što će sigurno značiti osvajanje jedne od medalja – naglašava Obradović.
Glavni cilj u 2019. godini je Svetsko prvenstvo u Dohi, koje zajedno sa Ivanom željno iščekuje.
– Prvi put se jedno veliko takmičenje održava tako kasno. Imaćemo specijalne pripreme za to, nešto drugačije nego obično. Potpuno ćemo se podrediti tom takmičenju jer očekujemo da se Ivana bori za zlatnu medalju jer je to jedino zlato sa velikih svetskih takmičenja koju ona nema, uz olimpijsko zlato, naravno. Ivana ima bronzanu medalju sa svetskih prvenstava na otvorenom i bronzanu medalju sa olimpijskih igara i sigurno se nećemo zadovoljiti nečim manjim od te bronzane medalje ali naš cilj se svakako zna- a to je zlatna medalja jer Ivana to i zaslužuje – poručio je trener naše najbolje atletičarke.
Source :

N. Plavšić

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime