Vestionline
Ivana Španović, najbolja srpska atletičarka

Najbolja srpska atletičarka na mitingu Srbija Open zabeležila najbolji skok sezone (6,92) i drugim na svetskim listama ove godine, što je sjajna uvertira za Evropsko dvoransko prvenstvo u Glazgovu, na kojem brani titulu iz Beograda od pre dve godine.

 

Ivana je pobedom na jučerašnjem atletskom mitingu napravila sjajnu uvertiru za predstojeće Evropsko prvenstvo u dvorani u Glazgovu koje je očekuje već početkom marta.

– Planirali smo da ovaj takmičarsko-pripremni period pred Evropsko prvenstvo završimo upravo mitingom u Beogradu, pred domaćom publikom. Više sam nego zadovoljna svojim nastupima i svim skokovima koje sam izvela – rekla je Ivana Španović.

Najbolji skok ostvarila u trećoj seriji, posle dva prestupa, a potom je još dva puta “letela” do 6,90 metara.

– Bila je to zaista dobra serija skokova, a još bolje je što sam osetila da mogu još dalje da skočim. Bez obzira na ozbiljnost povrede koju sam imala prošle godine drago mi je da sam ponovo na stazi i na nivou koji treba da budem pred Evropsko prvenstvo. Radujem se što ću biti u prilici da se takmičim u Glazgovu i da se borim za treće uzastopno zlato – poručila je srpska atletičarka, koja je bila najbolja i na Evropskom dvoranskom šampionatu u Pragu 2015. godine.

– Očigledno je da sam spremna i ne bežim od pritiska, znam šta treba da uradim i da napravim rezultat koji je dovoljan za pobedu i da se izjednačim sa Hajke Dreksler koja je jedina u tome uspela!

 

Ivana Španović, zadovoljna skokovima na “Serbian open indoor meeting”-u

Skok na Evropskom dvoranskom prvenstvu pre dve godine u Beogradu je samo 13cm manji od svetskog rekorda, da li je rano da pričamo o tome? Da li ste Vi sebi postavili tako neki cilj?

– Ciljevi kojima mi lično težimo je nešto što mi u glavi razgraničimo, i definitivno je taj svetski dvoranski rekord nešto o čemu razmišljamo i radimo na tome. Uradiću sve da se približim tom rekordu što je više moguće. Rekord je star 30 godina i vreme je da se to promeni!

Goran Obradović, njen trener, nadovezao se na priču o svetskom rekordu:

– Vreme jeste za promenu rekordera ali treba i mesto da se pogodi. Ivana jako dobro skače pred domaćom publikom, i jedva čekamo da Beograd dobije organizaciju Svetskog dvoranskog prvenstva. Mislili smo da će to biti u Olimpijskoj 2020. godini ali prolongirano je za 2022. godin,u i to je neko vreme kada možemo napasti taj svetski rekord – uveren je Ivanin trener.

Ivana, da li postoji neki poseban ili prelomni momenat u životu koji je tebe definisao?

– Prelomni momenat u svakom smislu se desio 2013. godine, bilo je pitanje da li uopšte želim da nastavim da se bavim atletikom ili ne. U tom periodu sam osetila da sazrevam i da sam drugačija, i kao sportista i kao osoba, i psihički i emotivno. Prvi put sam se tada suočila sa svojim najvećim problemom i najvećim izazovom u datom momentu, i izašla sam kao pobednik!

– Tada sam znala da je to to, a rezultat je bio bronzana medalja na Svetskom prvenstvu u Moskvi te 2013. godine. Nisam pobedila ali je to bila moja velika pobeda, bio je to veliki podvig i velika medalja za mene, tada se sve prelomilo i krenulo na bolje!

Kako sebe motivišeš u trenucima kada misliš da je sve gotovo?

– Sve što primenjujem u sportu, primenjujem i u životu, mislim da ne možemo da nađemo rešenje dok se ne suočimo sa problemom… A kada počnemo da radimo na tome da nešto rešimo onda nam se stvore jasni odgovori da li je to dobro ili nije… U svakom slučaju, bez napornog rada nema uspeha – naglašava Ivana.

Ivana sa trenerom Goranom Obradovićem, na jučerašnjem mitingu

Pitali smo Ivaninog trenera koji je njennajveć kvalitet i šta to tu nju izdvaja od drugih? Ali i zašto postiže ovako velike uspehe, da li je to fizička pripremljenost ili nešto drugo?

– Svi vrhunski sportisti su izuzetni talentovani, pogotovo u tom fizičkom smislu, i ona je morala imati neke eksplozivne predispozicije da bi se pojavila u nekoj od takvih disciplina (skok uvis, skok udalj ili sprint). Ono što nju najviše karakteriše je to što je neverovatno uporna, do tvrdoglavosti, i želja za pobedom naravno. Baš zbog toga mi trajemo ovoliko dugo – ističe Obradović.

Da li primećujete da naši veliki sportisti menjaju nešto u ovoj zemlji? Da li su doprineli tome da se menjaju uslovi za mlade, gledali smo snimke tvojih početaka, Novakovih, Ane Ivanović koja je trenirala u praznom bazenu… Da li se nešto menja ili se i dalje oslanjamo na “naš čuveni inat”?

– Što se inata tiče to se uglavnom pojavljuje kada neko pokuša da ospori neku našu želju ili vrednost, “srpski inat” proradi u određenim momentima, proradio je i kod mene bar hiljadu puta, ali na taj osećaj inata ne možemo baš sve. Mnogo sam srećna što su mladi zbog nas dobili priliku da treniraju u boljim uslovima, da imaju “krov” nad glavom i da treniraju u toplom, i to je sigurno pravi put da stvorimo nove šampione i to me zaista raduje – iskrena je Ivana.

Ivanin glavni cilj u nastavku karijere je objedinjavanje svih mogućih zlatnih medalja sa svih takmičenja na kojima je učestvovala.

– Želela bih da objedinim sve titule, u Dohi ću imati priliku za to svetsko zlato i onda ostaje još to olimpijsko zlato i onda se posvećujemo samo tome. Onda možemo reći da smo “prešli igricu” – uz osmeh je poručila Ivana Španović.

Source :

N. Plavšić

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime