Vaterpolo savez Srbije
Učesnici EP u Barseloni na današnjem ispraćaju u SC "Milan Gale Muškatirović"

Muška i ženska vaterpolo reprezentacija Srbije su svečano ispraćene na Evropsko prvenstvo na bazenu SC “Milan Gale Muškatirović”.

 

Uz srpsku trobojku, koja je prekrila tribine, vaterpolisti se se poklonili prisutnima, u majicama na kojima je bila ispisana poruka “Igram za Srbiju”. U defileu u kome su učestvovale i srpske vaterpoliskinje, koje su prvi put kroz kvalifikacije izborile plasman na EP, ova vaterpolo revija zaokružena je prijateljskom utakmicom sa reprezentacijom SAD, u kojoj je taktika i priprema za izazove u Barseloni bila ispred rezultata.

Delfini će u Španiji braniti zlato osvojeno u Beogradu 2016. godine i pokušati da se četvrti put uzastopno popnu na krov Evrope.

– Zahvaljujem se što ste došli u ovolikom broju, jer je ovo prvi put u poslednjih 10 godina da imamo ovakav ispraćaj. Drago mi je da je realizovana ideja da i ženska i muška vaterpolo reprezentacija budu zajedno ispraćene na Evropsko prvenstvo. Sigurno je da to zaslužujemo – rekao je na početku selektor vaterpolista Dejan Savić.

Potom je nastavio:

– Što se tiče samog Evropskog prvenstva, znamo da realno, pod navodnicima, imamo laku grupu i, samim tim, imamo više prostora za produžetak pripremnog perioda. Definitivno, “Dan D” biće 24. jul, kada u četvrtfinalu, realno gledajući kostur, očekujemo Mađarsku ili Italiju, tako da se u suštini spremamo za njih. Sve je otvoreno, favoriti su isti kao i poslednjih godina. Kao što stalno govorimo, tradicija srpskog vaterpola nam daje za pravo da razmišljamo samo o medaljama tako da se nadam da ćemo se i sa ovog prvenstva vratiti sa odličjem – istakao je Savić.

Spisak za EP Boje naše zemlje u Barseloni braniće: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Viktor Rašović, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Nemanja Vico, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Branislav Mitrović.

Trostruki uzastopni osvajač priznanja za najboljeg trenera sveta je istakao da je ovo trenutno najjači sastav, a na pitanje da li će, ako Srbija osvoji zlato, to proslaviti skokom u bazen, Savić je odgovorio u svom stilu:

– Neću skakati u bazen. Nije ni vreme. Još sam se više ugojio, a i polako zaboravljam da plivam.

Kapiten Filip Filipović je rekao da su očekivanja uvek ista.

– Nikada do sada se nismo krili od javnosti, zato i sada jasno kažemo da idemo na zlato. To bi nas zadovoljilo. Drugačiji način razmišljanja ne bi mogao da nas odvede do svih ovih uspeha.

Rivali Srbije u prvoj fazi takmičenja biće Rumunija, Rusija i Slovačka.

– Imamo laku grupu, pa je četvrtfinale praktično početak Evropskog prvenstva za nas. Razlika u kvalitetu u odnosu na rivale iz grupe je i više nego očigledna. Jedina ekipa koja se pita i od koje sve zavisi smo mi. Imaćemo vremena da odradimo pripremni period do četvrtfinala, gde nas čekaju Mađarska ili Italija. U tom meču nema mesta za grešku, za loš dan. Što se do tada spremimo, spremili smo se. Na nama je da pružimo najbolji vaterpolo koji možemo i uđemo u konkurenciju za medalju.

Filipović je konstatovao da su pitanja vezana za postojanje pritiska u ekipi pred još jedno veliko takmičenje suvišna.

– Što smo imali pritisak do sada, imali smo. Već smo naučili da igramo sa njim. Ovom šampionatu prilazimo kao ekipa koja želi da osvoji titulu, a ne da je odbrani. Svake druge godine se borimo sa tim – zaključio je Filipović.

Reprezentacija Srbija u sredu rano ujutro kreće put Barselone, prvi meč igraće 16. jula od 20.30 časova, a rival će biti Rumunija.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime