Ishrana u menopauzi

0


Neuravnotežena ishrana, slaba telesna aktivnost i emocionalni stres mogu da pojačaju simptome menopauze. Neke žene postaju razdražljive ili depresivne, imaju česte glavobolje i bolove u stomaku, osećaju navalu krvi u glavu i gornji deo tela poznatu kao "udare vrućine". Bez obzira na simptome, nekoliko prehrambenih trikova ženama može da omogući da lakše prebrode ovaj period i očuvaju zdravlje srca i kostiju.

Dodajte laneno seme ishrani

Laneno seme izvrstan je izvor fitosastojka lignana, za koji se smatra da smanjuje opasnost od nastanka tumora koji su uzrokovani hormonom estrogenom. Takođe, studije su pokazale da osobe koje konzumiraju manje, učestale obroke tokom dana unose manje kalorija i masnoća. Ako rasporedimo unos hrane tokom dana, više će se energije utrošiti za metabolizam. Ovakav način ishrane sprečava umor, koji nastaje snižavanjem nivoa glukoze u krvi.
Tokom menopauze puno je dobrih razloga za povećanu konzumaciju voća i povrća. Voće i povrće izvor su važnih zaštitnih sastojaka – vitamina i minerala, a prirodno su siromašni mastima. Biljna hrana takođe sadrži hemikalije koje pomažu u zaštiti od brojnih degenerativnih bolesti. Fitoestrogeni su biljne hemikalije koje imaju strukturu vrlo sličnu ženskim polnim hormonima – estrogenima, koji mogu da "zavaraju" telo i stvore privid veće količine estrogena u cirkulaciji, a time se umanjuju neke neprijatnosti uzrokovane niskim nivoom estrogena. Mineral bor je još jedan vredan element kojeg ima u voću i povrću, a koji pomaže u zaštiti koštane mase.
Osim voća i povrća, bitne su i žitarice, koje su kao izvor kompleksnih ugljenih hidrata dobar izvor energije. Organizam ih vari duže od jednostavnih ugljenih hidrata, pa samim tim njihovo konzumiranje zadržava osećaj sitosti duže vreme. Takođe sadrže važne vitamine B grupe, vitamin E i neke esencijalne aminokiseline.
ene bi takođe trebalo da jedu hranu bogatu kalcijumom. Većini žena dnevno je potrebno do 1.500 mg kalcijuma dnevno. Najbolji izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, a unos može da se osigura i putem dodataka ishrani.
Tokom menopauze, važna je i ishrana sa niskim udelom masti. Masna hrana obično je siromašna nutrijentima, a bogata kalorijama. To je upravo suprotno onome što je potrebno ženi u menopauzi. Ove masnoće mogu da zaštite od bolesti srca i raka.

Soja sprečava talase vrućine

Čini se da soja može pružiti zaštitu od talasa vrućine. Ova postavka još se istražuje u naučnim krugovima, pa se ne treba razočarati ako rezultati ne budu potpuno zadovoljavajući. Ipak, poprilično je dobro dokumentovano da soja može da pomogne u zaštiti srca i smanjenju visokog nivoa holesterola.

Pažljivo birajte napitke

 

Odabir pića može telo da obogati nutrijentima, a može i da mu ih oduzme. Svi znamo da nam je dnevno potrebno osam čaša vode, ali se ova preporuka retko poštuje. Kofein i alkohol su poznati diuretici, koji prisiljavaju bubrege da izluče veću količinu vode. Ovaj proces može da podstakne dehidraciju koja je neprijatelj brojnih važnih funkcija u organizmu. Takođe, kofein, alkohol i gazirana pića loše deluju na koštanu masu. Ona smanjuju kalcijum i pospešuju izlučivanje ovog važnog minerala putem urina.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime