Integracija kroz sport

0

 

Bratislav Nikolić i Hanes Derfler

Klub "Crvena zvezda Brigitenau", poznat po kursevima nemačkog jezika koje uspešno organizuje već godinama, sada je pokrenuo novi projekat, ovaj put namenjen pre svega mladima. Projekat pod nazivom "Integracija kroz jezik i sport" povezuje do sada uspešno sprovedene kurseve nemačkog sa sportskim aktivnostima i treba da kroz sport i kurseve jezika pospeši integraciju stranaca u Beču.
Upućen je poziv drugim klubovima da se uključe u akciju, a prvi se odazvao Fudbalski klub Srbija 08, koji okuplja više od 150 mladih fudbalera.
– Naše iskustvo sa dosadašnjom ponudom i kursevima je da posebno ciljna grupa mladih ima velike probleme da se prilagodi novom okruženju. Zbog toga smo pokrenuli ovaj projekat koji ne predviđa samo kurseve, već sadrži čak tri paketa – objasnio je Bratislav Nikolić, predsednik kluba.
Novi projekat sadrži kurseve nemačkog jezika na nivou "A1" i "A2", koje drže sertificirani nastavnici. Zatim se nude i takozvani kursevi za orijentaciju, to jest saveti za snalaženje na tržištu rada. A treći deo projekta je uključenje prethodna dva dela u sportske aktivnosti. Kroz fudbal i učenje jezika treba da se pospeši integracija, a ujedno bavljenjem sportom kod mladih se smanjuje agresija i ujedno podstiče sposobnost delovanja u timu.
Za sportski deo zadužen je nekadašnji poznati profesionalni fudbaler Jozef Sara.
Projekat "Integracija kroz jezik i sport" podržao je i novi predsednik 20. okruga Hanes Derfler u kojem se nalazi sedište kluba.
Inače, klub "Crvena zvezda Brigitenau" započeo je aktivnosti u oblasti integracije stranaca prvim projektom takozvanih tandem kurseva 2004. godine. Taj kurs je omogućio strancima i Austrijancima da međusobno uče jezik jedni od drugih.
Od 2005. tom projektu dodat je nov, a to su besplatni kursevi nemačkog jezika za migrante sa prostora bivše Jugoslavije, koji su naišli na odličan odziv. Zatim je ponuda proširena na kurseve nivoa "A1" potrebnih za ispunjavanje uslova iz Sporazuma za integraciju. Uz to pokrenut je i "jezički kafić" projekat preko kojeg su u opuštenoj atmosferi stranci mogli da neguju naučeni nemački jezik. Potom je od oktobra ponuđen i kurs nivoa "A2" za naprednije učenje jezika.

 

 

Upoznavanje novih kultura
Ciljevi kluba su i približavanje strane kulture Austrijancima, upoznavanje novih kultura, jačanje samopouzdanja kod stranaca, olakšani pristup novom jeziku, olakšanje pristupa tržištu rada, kao i podsticanje svesti o dobrom suživotu.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime