B. M.
Dražen Vračar pored svojih ikona

U okviru obeležavanja Nedelje pravoslavlja, u Minhenu je gostovao ikonopisac Dražen Vračar iz Beograda i na drugom bogoslužbenom mestu u Dominikus centru predstavio svoje ikone i govorio o pobedi pravoslavlja, svetitelja i ikona.

Pred oko 50 prisutnih protojerej Ilija Romić je pozdravio gosta i istakao da pravoslavna crkva obeležava Nedelju pravoslavlja i uspomenu na sabor vladika i episkopa na kome je odbačena tvrdnja ikonoboraca da je prikazivanje likova Isusa Hrista, Bogorodice, svetitelja i anđela, idolopoklonstvo. Taj događaj iz 843. godine smatra se i pobedom pravoslavlja nad ikonoborcima.

Na ovu temu govorio je i Dražen Vračar ističući da se Nedelja pravoslavlja obeležava kao jedina pobeda koja se slavi u našoj pravoslavnoj crkvi.

– Poštovanje ikona je uvek imalo veliki značaj u crkvi, jer su ikone bile organski povezane sa bogoslužbenim životom. Crkva je odredila smisao i sadržaj ikone i štitila je od raznih jeretičkih učenja i opasnosti da ikonopisanje postane svetovna umetnost. Prva ikona nastala je još za života Isusa Hrista a prve ikone pripisuju se svetom apostolu Luki i potiču iz perioda ranog hrišćanstva, odnosno pre dve hiljade godina – istakao je Vračar i dodao da je sačuvan vrlo mali broj ikona nastalih u tom periodu.

Uz napomenu da u pravoslavnoj crkvi postoji fresko slikarstvo, koje predstavlja svetitelje na malteru, odnosno zidovima hrama i ikonopisanje, koje je Dražen Vračar označio kao bogoslužbenu umetnost koja uči veri. Pored osvrta na istoriju nastanka ikonopisanja, on je posetiocima objašnjavao tehniku izrade ikona i odgovarao na pitanja.

Izlagao u Madridu, Londonu, Parizu

Dražen Vračar je rođen 1971. u Benkovcu, diplomirao je u Beogradu na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju. Učestvovao je na više od 40 izložbi u Srbiji i inostranstvu, a njegove ikone videli su posetioci izložbi u Madridu, Londonu, Parizu i drugim evropskim gradovima. Oslikao je više ikonostasa i pravoslavnih hramova i ilustrovao stručne časopise i knjige. Radi kao nastavnik likovne kulture u OŠ “Miroslav Antić”u Beogradu.

Još tri predavanja

Protojerej-stavrofor Milorad Jovanović najavio je vernicima ovog bogoslužbenog mesta još tri predavanja. Tako će u nedelju, 24. marta dr Ratko Jović profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu govoriti o postu nekad i sad. Sedam dana kasnije, 31. marta književnik i publicista Nenad Gugl predstaviće svoj roman “Umro sam u petak”, a 7. aprila gost je protojerej-stavrofor dr Darko Đogo profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči koji će govoriti o izazovima savremene pravoslavne duhovnosti.

Source :

B. Miličić

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime