Z. Vicelarević
Više od takmičenja: Danilo Đokić

Smotre folklora su kulturne manifestacije folklornih sekcija naših udruženja na području Nemačke, i mi kao organizatori ponosni smo na tradiciju od 26 godina jer uspevamo da na ovim manifestacijama imamo sve više takmičara, kaže u razgovoru za “Vesti” Danilo Đokić, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

– Na ovoj 26. saveznoj smotri srpskog folklora Nemačke nastupiće 20 kulturno-umetničkih društava u takmičarskom i tri u revijalnom delu programa, uz napomenu da u ovom trenutku Savez srpskih udruženja broji 27 udruženja. Smotre su takmičarskog karaktera, svako se trudi da postigne što bolji plasman, ali smotre su u funkciji očuvanja kulturnog identiteta mladih generacija srpske dijaspore. Na ovim manifestacijama se sreću prijatelji koji se godinama ne viđaju, stvaraju nova prijateljstva, rađaju nove ljubavi, te smatram da ovakve manifestacije imaju ogroman značaj za našu zajednicu daleko od otadžbine.

Folklorom se pretežno bave mladi, kakvu poruku imate za njih?

– U svim folklornim ansamblima su mladi koji vole igru, zabavu, oni su ti koji reprezentuju kulturu i tradiciju ne samo na srpskim smotrama, već i na gradskim manifestacijama širom cele Nemačke pokazuju kakvu baštinu posedujemo. Mladi su najbolji ambasadori
naše kulture i tradicije. U poslednje vreme osnivaju se i folklorne sekcije veterana, i može se dogoditi da uskoro organizujemo i prvu smotru.

Da li će Savez pomoći društvima koja nemaju folklorne ansamble da ih osnuju?

– Ukoliko nam se neko udruženje obrati za pomoć, naravno, bićemo srećni da kao Savez možemo da pomognemo da se osnuje igrački ansambl i da
zaživi. Svim novim udruženjima stojimo na raspolaganju u svakom pogledu, uvek spremni da im pomognemo.

Ima li mogućnosti da ansambli napreduju organizaciono i izvođački?

– Svi folklorni ansambli su toliko napredovali i organizaciono i izvođački. Svako udruženje najviše pažnje poklanja igračima jer znaju da je bez mladih u današnje vreme teško sačuvati i udruženje. Svi imaju stručne saradnike, koreografe, a umetnički rukovodioci su toliko osposobljeni da sa velikim uspehom vode i pripremaju ansamble.

Niko kao “Vesti”

Kako ocenjujete saradnju sa “Vestima”, koje su godinama medijski pokrovitelj Smotre?

– Saradnja sa “Vestima” traje od osnivanja Saveza. Vaš list, kao naš medijski pokrovitelj, prati nas na svim našim manifestacijama. “Vesti” svim učesnicima dodeljuju nagrade. Osim toga, objavljujete izveštaje iz naših udruženja i možemo reći da se “Vesti” rado čitaju i da su najbolje
novine u dijaspori.

Dati šansu i drugim umetnicima

U drugim zemljama, poput Austrije, na Smotri svoje znanje pokazuju i solisti (pevači i muzičari), recitatori, autori likovnih radova. Smatrate li da neka od tih nadmetanja treba organizovati i na Evropskoj smotri?

– Naravno na smotrama, kako saveznim tako i na evropskim, osim folkloraša, svoje znanje trebalo bi da pokazuju i pevači i muzičari, recitatori, autori likovnih radova, ali nažalost sve to iziskuje dodatno vreme i teško je realizovati. Smatram da će se i to jednog dana naći u prvi plan, ako ne na Smotri folklora, onda u nekom posebnom terminu.

Source :

Z. V. - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime