I Euleks deo kosovske mafije

0

 

Priznao poraz EU na Kosovu: Nemac Elmar Brok
 

 

Nedelju dana pošto je prištinski "Koha ditore" preneo skandalozna otkrića suspendovane britanske državljanke, tužiteljke Marije Bamije o podmićivanju visokih funkcionera Euleksa, evropske institucije – ćute!
U ponedeljak uveče u Evropskom parlamentu je Spoljnopolitički odbor održao sastanak zatvoren za javnost koji bi najkraće rečeno mogao da se sažme u pet reči: krah evropske politike na Kosovu. Na sastanak su pozvani Fernando Đentilini, direktor za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) i Kenet Din, šef unutrašnje kontrole Evropske komisije.
Kako "Vesti" saznaju iz odlično obaveštenog evropskog izvora koji je prisustvovao sastanku, dvojica visokih funkcionera EU bili su izloženi unakrsnoj vatri evropskih poslanika koje nisu uspeli da ih uvere ni u šta, naročito ne u to da govore istinu.
Kenet Din je ponovio ono što svi znaju iz novina – da suspendovana tužiteljka Bamije navodno nije ništa novo otkrila jer je o slučajevima korupcije istraga već pokrenuta u toku 2013. godine. Ovo je samo još više razljutilo evropske poslanike .
"Pa kako to da nam ništa o tome niste rekli do sada?" – pitali su oni podsećajući da je upravo Evropski parlament dao podršku ideji da Euleks kao pravosudno-policijska misija zameni Unmik misiju UN, koju je Brisel smatrao nesposobnom i korumpiranom.

Skandalozno ćutanje: Fernando Đentilini
 

Din je objasnio da je cela afera "veoma složena". U ovo su svi poslanici, po svemu sudeći, poverovali, naročito kada su čuli "detalj" da ceo slučaj istražuju i Euleksovi i kosovski istražitelji "pošto su osumnjičeni i pripadnici Euleksa i neki kosovski državljani", što znači da će Euleks i kosovske vlasti sami o sebi utvrđivati istinu.
Izražavajući kao i ostali poslanici svoje razočaranje Euleksom, Slovak Eduard Kukan, koji je u prošlosti predsedavao Potomitetom za Zapadni Balkan, založio se, poput suspendovane tužiteljke Bamije, da istragu o korupciji vodi neko spoljne telo.
Nemac Elmar Brok, predsednik Spoljnopolitičkog odbora, u svom direktnom stilu ponavljao je dvojici funkcionera: "Niste nam odgovorili ni na jedno pitanje." On je potom zaključio: "Ako je sve ovo tačno (navodi Marije Bamije), to će biti katastrofa za evropsku politiku na Balkanu."

Eduard Kukan

Jedan poslanik je pitao zašto je sastanak zatvoren za javnost: "Niste nam rekli ništa novo što već nismo saznali iz medija."
Kenet Din je u više navrata poricao da su iz Euleksa stizale pretnje bilo kome, a posebno novinaru "Koha ditore" Vehbiju Kajtaziju koji je istraživao i otkrio aferu.
Dok je Din uglavnom kako-tako odgovarao na pitanja poslanika, Đentilini je ugalvnom ćutao što je razumljivo budući da ga je suspendovana tužiteljka Bamije teško optužila da je odgovoran po komandnoj odgovornosti. Bamije smatra da je Đetilini, kao čovek zadužen za zapadni Balkan u službi za spoljne poslove EU, svojom pasivnošću omogućavao da se u Euleksu raširi korupcija. Skandal predstavlja i čuđenje evropskih poslanika otkrićem da na Kosovu vlada korupcija koja prožima i Euleks.

 

 

Čudila se
i Lunaček

Bivša izvestiteljka EP o Kosovu, austrijska poslanica iz redova Zelenih Ulrike Lunaček delovala je kao da se najviše čudi i tražila je da EP čak imenuje izvestioca za ovu aferu. Sve do sada ona je tvrdila da na Kosovu postoji korupcija "kao i svuda".

 

Dika Martija
nazvali lažovom

Čak i posle otkrića afere o trgovini organima niko u Evropskom parlamentu nije predložio da bude imenovan izvestilac. Ostavili su to Savetu Evrope, organizaciji koja nema veze sa EU, i bavi se nadgledanjem poštovanja ljudskih prava uz 47 država-članica koja je u decembru 2010. godine objavila izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija.
Tek sada, kada je američki tužilac Klint Vilijamson potvrdio Martijev izveštaj, evropski poslanici počeli su da otkrivaju Ameriku. Dok su Martija 2011. na isto ovako zatvorenom sastanku optuživali da laže, posle Vilijamsonovog izveštaja evropski poslanici su se začudili, da bi sada, povodom efere korupcije, u Euleksu bili zapanjeni.

 

 

 

Mogerini naredila istragu

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini razmatra mogućnost da evropska Kancelarija sa suzbijanje korupcije OLAF istraži optužbe na račun Euleksa, saopštila je njena portparolka Maja Kocijančič.
– Visoka predstavnica veoma pažljivo prati dešavanja u vezi sa Euleksom i razmišlja o svim opcijama – rekla je Kocijančič novinarima u Briselu, odgovarajući na pitanje o zahtevu grupe poslanika Evropskog parlamenta da OLAF preuzme istragu.
Poslanici socijaldemokratske grupe u EP, kao i nekoliko poslanika drugih stranaka zatražili su nakon jučerašnjeg zatvorenog sastanka sa funkcionerima Evropske komisije u Spoljnopolitičkom komitetu EP da se ova istraga poveri nezavisnom telu.

 

NESHVATLjIVO ĆUTANjUE U STRAZBURU

Obrukao se i
Savet Evrope

Kako je moglo da se dogodi da Savet Evrope, organizacija koja nadgleda poštovanje ljudskih prava u 47 država-članica, ćuti o izbijanje afere "Euleks" na Kosovu? Savet Evrope nije progovorio ni sedam dana posle objavljivanja teksta u "Koha ditore", ni posle pretnji novinaru tog lista, ni izjavi tužiteljske Bamije da joj je život ugrožen jer joj prete i albanski kriminaci i Euleks. Tek juče "Vestima" je rečeno da će izvestilac za korupciju u pravosuđu, finski poslanik Kimo Sasi objaviti saopštenje o ovoj aferi.
Na naše insistiranje, jedan od sagovornika u Savetu Evrope je rekao da Kosovo nije domen SE jer nije ni članica ove organizacije. Jedan drugi sagovornik jednostavno nije ništa znao o celoj aferi. Odbor za ljudska prava i pravosuđe Parlamentarne skupštine SE nije ni pomenuo ovu aferu na sastanku prošle nedelje u Madridu.
Upravo je Savet Evrope taj koji je godinama pratio Kosovo, imenovao izvestioce, otkrio aferu trgovine organima… Nova politika Tordvalda Jaglanda, generalnog sekretara, objašnjava ovo nemešanje u svoj posao: ne treba talasati jer EU finansira 90 odsto projekata SE, pitanje ljudskih prava treba otvarati samo kada je to "politički podobno".

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime