EPA/Alexander Zemlianichenko
Vladimir Putin

“Otvaranje graničnog pitanja na Balkanu je plan Rusije i predsednika Vladimira Putina”, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

On je ponovio da nametnute sto posto uvećane takse na robu iz Srbije neće biti ukinute dok na stolu ne bude video odluku Beograda o priznanju nezavisnog Kosova. Kako je prenela prištinska Koha, Haradinaj je rekao da je dijalog do sada korišćen da bi se naškodilo Kosovu.

– Ne želimo štetu od dijaloga. Vratićemo dijalog bez povezivanja tog procesa sa ukidanjem taksi, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum. Ali ne kao dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija – rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

On tvrdi da je otvaranje ovog pitanja plan Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina. Prema njegovim rečima, niko neće uspeti u tome, jer bi to, kaže, značilo tragediju za region.

Govoreći o “granici” Kosova i Srbije, Haradinaj kaže da je ona duga 381 km i da nije menjana još iz vremena bivše Jugoslavije. Ta granica je, kaže, potvrđena i odlukom Međunarodnog suda.

– Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Takođe treba da je poštuje i Srbija – rekao je Haradinaj.

Dodao je da ne zna šta hoće kosovski predsednik Hašim Tači kada govori o tzv. Preševskoj dolini i ističe da Priština nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje kosovske nezavisnosti u zamenu za teritoriju.

– Ako je to cena, priznanje nam ne treba. Još uvek možemo da čekamo. Možemo i bez dogovora – kazao je Haradinaj, piše Koha.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime