EPA//Valdrin Xhemaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je danas da je teško više verovati Evropi i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kada je reč o viznoj liberalizaciji za Prištinu i nastavku dijaloga sa Beogradom.

Haradinaj je novinarima posle sednice vlade rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude nastavljen bez uslovljavanja. Objašnjavajući zašto je Priština izgubila poverenje u EU, Haradinaj je zapitao:

– Kako možemo verovati Evropljanima koji su nam jednom rekli dijalog, a zatim dijalog uslovili porezom. Kako da znamo šta će dalje da kažu. Postalo je teško verovati im. Mogerini i drugi su nam rekli da to učinimo za liberalizaciju. Međutim… – rekao je Haradinaj, prenela je Koha.

Ocenio je pozitivnim to što Evropskom unijom sada predsedava Rumunija, a potom će, kazao je, Finska. Govoreći o nastavku dijaloga sa Beogradom, Haradinaj kaže da je nezamislivo reći da Priština ne ispunjava uslove da “sedne za sto sa Srbijom”. Zapanjujuće je, kaže, kako je Priština došla u ovu situaciju.

– Zato apelujem za pokretanje dijaloga i otvaranje tema uz uzajamno priznavanje u okviru postojećih granica, što bi nam omogućilo da imamo i slobodnu trgovinu – rekao je Haradinaj.

Što se liberalizacije tiče, Haradinaj kaže da je malo verovatno da će odluka o tome biti poverena zvaničnicima EU koji i dalje govore o uslovima za liberalizaciju viznog režima. On uverava da Priština radi na liberalizaciji, ali je podsetio istovremeno na izbore za Evropski parlament koji će biti održani u maju.

– Radimo na ovoj temi, ali ništa ne dolazi automatski posle ispunjavanja uslova, jer Evropa ima svoje procedure, a predstoje i izbori u EU – rekao je Haradinaj. 

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime