S. Dančuo
Prvo gostovanje u Americi: Nastup u hramu

Muzički sastav Kosovski božuri je svoje prvo gostovanje u Americi započeo koncertom u hramu Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu. Pevane su i recitovane pesme inspirisane Kosovom i Metohijom i srpskom junačkom poezijom.

Uz gusle je pojala Bojana Peković, a pevali su i recitovali Maja i Dragana iz Velike Hoče, Miloš iz Orahovca, Milica i Mirjana iz Prištine u pratnji Predraga Radisavljevića na harmonici i Bratislava Radisavljevića na bubnju.

Pesme je kazivala glumica Ivana Žigon. Starešina hrama Svetog Stefana Dečanskog Aleksandar Petrović je govorio o simbolici kosovskih božura i istakao da sam odabir ovog hrama za njihov prvi koncert u Čikagu nosi i više od simbolične poruke.

– Mnogi oni koji su odrasli uz manastir Dečani nastanili su se u okolini našeg hrama, ovde u Čikagu u okrilju Svetog Stefana Dečanskog – dodao je jerej Petrović.

Koncertu u Čikagu prisustvovali su generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović, istaknuti članovi srpske zajednice u ovom delu Amerike i srpsko sveštenstvo na čelu sa penzionisanim episkopom slavonskim Savom.

Koncerti na tri jezika

Muzički etno sastav Kosovski božuri postoji od 2004. godine. Osnovala ga je glumica Ivana Žigon, a čine ga petnaestoro dece iz enklava Kosova i Metohije: Orahovac, Velika Hoča, Priština, Goraždevac, Prilužje, Gračanica, Kmetovce, Letnica. Održali su više od sto koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Rusiji, Belorusiji, Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Etno grupa Kosovski božuri će se do 10. juna predstaviti publici u regiji Čikaga i delu Indijane koncertima u srpskim hramovima, a između ostalih predviđeno je i gostovanje u manastiru Nova Gračanica, sedištu Srednjozapadno-američke eparhije SPC.

Source :

S. Dančuo

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime