Gregorijan meta mudžahedina!

0

 

Nedavna poseta direktora američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) Roberta Milera Sarajevu mogla bi za rezultat da ima povlačenje iz BiH zamenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana i još desetak osoba iz međunarodnih struktura zbog pretnji islamskih ekstremista po njihovu bezbednost.
Ovo je "Vestima" otkrio obaveštajni izvor, dobro upućen u sve detalje posete šefa najpoznatije svetske bezbednosne agenije BiH. Naš sagovornik kaže da je Milerova poseta motivisana, pre svega, sveobuhvatnom analizom pretnji po bezbednost američkih diplomata u BiH koju su proteklih meseci izradili stručnjaci FBI.
– Na dnevnom redu serije sastanaku u Sarajevu bili su problemi koje u BIH prave bivši mudžahedini i vrlo jak vehabijski pokret. Islamski ekstremizam je posebno eskalirao nakon objavljivanja bošnjačke šeme organizovanog kriminala na kojima se nalaze neke istaknute ličnosti iz tog naroda. Za kreiranje tih šema optužen je Gregorijan, što je proizvelo pravu antiameričku histeriju u Sarajevu. To je američke bezbednjake veoma zabrinulo – kaže naš izvor.
Podsećamo, tokom boravka u BiH, Miler se sastao sa članovima Predsedništva BiH, zvaničnicima Ministarstva bezbednosti BiH, Tužilaštva BiH kao i sa direktorima Obaveštajno-bezbednosne agencije, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Službe za poslove sa strancima, policija Federacije BiH, RS, Kantona Sarajevo i Brčko distrikta.

Amerikanci dobro
procenili situaciju
Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Mirko Okolić izjavio je da ako Amerikanci razmišljaju o povlačenju Gregorijana i drugih diplomata iz BiH, to je veoma loš znak po ukupne prilike u BiH.
– Amerikanci mnogo vode računa o svojim diplomatama, pa samim tim i o Gregorijanu, a naročito nakon poslednjih dešavanja koja su posledica objavljivanja famoznih šema. SAD vrlo ozbiljno analiziraju sve bezbednosne aspekte i ako su one procenile da su njihove diplomate ugrožene u BiH, onda im treba verovati – kaže Okolić.

 

 

Izvor našeg lista kaže da je FBI izuzetno zainteresovan za tokove novca, naoružanja, droge i šverc ljudi koje uglavnom islamski kriminalci i potencijalni teroristi obavljaju preko BiH.
S druge strane, analitičar Dževad Galijašević kaže za "Vesti" da je, promenom ustavnih ovlašćenja, FBI omogućeno da istrage vrši van SAD, na šta je pravo dosada imala isključivo CIA.
– To je strateški zaokret i zbog toga je ova poseta izuzetno važna. FBI će sada pratiti razne obaveštajne i druge tokove koji prolaze kroz BiH, a nije isključeno ni da se uključe u istragu o napadima na Njujork 11. septembra. BiH je vrlo plodno tlo za informacije o tom napadu – kaže Galijašević i podseća da su najmanje četvorica učesnika napada na Svetski trgovački centar 2001. godine imali pasoše BiH.

 

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime