youtube/Video Vesti Srbija
Protest u Podgorici (Foto: Arhiva)

U Crnoj Gori organizatori protesta “97.000 – odupri se” podvlače da nijedan opozicioni vođa nije u njihovom timu. Oni su od početka februara dva puta šetali Podgoricom, zahtevajući odlazak kompletne vladajuće strukture i izgradnju slobodnog, građanskog društva.

Denis Mekić iz ovog pokreta ističe da svi mogu da dođu na proteste kao građani, ali da bi u postojećoj društvenoj i političkoj atmosferi stranački interesi bili “neukusni”.

Povod za njihovo prvo okupljanje, kaže, bila je afera “koverta”, vezana za snimak u kome se vidi generalni sekretar predsedništva Crne Gore Slavoljub Stijepović kako preuzima kovertu, navodno punu novca, od vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, prenosi BBC. Pare su, navodno, bile namenjene kupovini glasova na izborima, a sve po nalogu sadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, tvrdi Mekić.

Autentičnost snimka niko od aktera nije osporio, ali negiraju “obrazloženje”. Nije malo kada se u Podgorici skupi 10.000 ljudi, mada organizatori vole da kažu da ih je bilo 9.700, što je brojka koju su dobili devalviranjem novca iz koverte. Oni traže ostavke vladinih tela koja se staraju da se država s korupcijom obračunava, a ne da je akter u skandalima. Naravno da vlast odgovara na optužbe, pa je tako predsednik Milo Đukanović izašao na televiziju da ponudi svoje objašnjenje skandala.

– Afera u vezi s vlasnikom Atlas grupe ima dva cilja. Prvi je da se odbegli tajkun zaštiti od evidentne krivične odgovornosti. Drugi i važniji cilj je pokušaj da afera izazove ulične proteste, odnosno smenu vlasti na ulici – naveo je Đukanović.

On ne negira da je Knežević bio jedan od donatora njegove partije, ali je demantovao da se prethodno s njim o tome konsultovao. Predsednik Crne Gore nema nameru da podnese ostavku, “ne zato što je vlastoljubiv, već zbog kontinuiteta borbe za vrednosti”.

Građanski protesti u regionu:

1. Ključa bes očajnika

2. Svakom svoja muka najteža

Otvorena istraga

Specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić je potvrdio da njegova kancelarija vodi postupak protiv Kneževića za krivična dela pranja novca i stvaranje kriminalne organizacije. Stijepović se tereti da je pomagao u pranju novca.
– U toj koverti bilo je 97.500 evra, a smatramo da je tačno toliko i razloga, za 30 godina vladavine Demokratske partije socijalista, da građani Crne Gore konačno dignu glas i ujedine se protiv korumpirane vlasti – ističe Mekić.

Source :

Ljubiša Ivanović - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime