Glineni golub mira

0

Peščanik
 

Jedni su rodoljubi, drugi su Srbi: Hrvatski branitelji nezakonito "logoruju" u Zagrebu
 

Ugledni hrvatski novinar Viktor Ivančić u kolumni u Peščaniku objašnjava zašto će se, kako veli, glinski model direktne fašističke akcije uskoro preseliti u Zagreb. "Jedna od zatajenih posebnosti protesta hrvatskih ratnih veterana, koji već dva tjedna logoruju pred zgradom Ministarstva branitelja u Zagrebu tražeći ostavke ministra i njegovih pomoćnika, jeste u tome što se on održava – nelegalno. Organizatori gradskim vlastima nisu najavili okupljanje, niti je gradska vlast, inače vrlo rigorozna kada je riječ o masovnim manifestacijama, oko toga pravila probleme. Očevici tvrde da su uniformirani predstavnici organa reda koji nadziru zbivanja u Savskoj ulici više nego srdačni: u svakome trenutku spremni su prosvjednicima otići po pecivo, sendvič ili topli napitak, kupiti im cigarete, a po potrebi im se i pridružiti u zbornome proklinjanju premijera, šefa države ili nekog trećeg političkog dužnosnika kojemu se može prikačiti etiketa "Jugoslavena"… U Savskoj ulici vlast je, prepuna obzira, preuzela ulogu administrativnog privjeska domoljubno nabrijane rulje, te joj se strpljivo udvara čak i kada sama postaje objektom njezina bijesa.
x No, u maloj Glini je sasvim drugačije. U toj je varošici, naime, Gradsko (!) vijeće nedavno donijelo "Odluku o utvrđivanju mjesta polaganja vijenaca, cvijeća i paljenju svijeća na području Gline" a prema tom aktu komemoracije su ubuduće dopuštene samo na gradskome groblju i pred križem kod katoličke Crkve sv. Ivana Nepomuka. Poznaje li se lokalni kontekst, nije teško razumjeti puni – i jedini! – smisao spomenute odluke: njome je zabranjeno odavanje počasti stotinama srpskih civila koje su u nekadašnjoj glinskoj pravoslavnoj crkvi ustaše masakrirale 1941. godine. Tako je – za razliku od slobodnog okupljanja veteranskih militanata u Zagrebu, koje državni organi reda uvažavaju unatoč tome što je nelegalno – komemoracija u Glini, tokom koje nije predviđeno paljenje logorskih vatri i roštilja, zabranjena prije nego je održana.
x Čini se da krovni vladajući pogon (SDP) ima važnijega posla od discipliniranja lokalnih velmoža ustaške provenijencije. Taj muk, ta efektivna nemoć kojim se drakonski postupci normaliziraju, veći je skandal od sramotnoga pronacističkog akta. To jest, bio bi skandal kada bi hrvatske novine o tome štogod napisale… U Glini, međutim, čak se ni vijećnici tzv. ljevice nisu usprotivili šovinističkome gradskom ukazu, najsirovijem administrativnom nasilju koje obvezuje na konzumaciju prošlosti u etničkome ključu i koje Srbima ne dopušta niti da budu žrtve, jer je taj status u nezavisnoj Hrvatskoj rezerviran samo za Hrvate. Svojom suzdržanošću oni su osigurali posebnu aromu opscenosti jednoga konsenzusa, dali su presudan doprinos da glineni golub mira uzleti prema srpskoj zajednici kao poruka kardinalnog cinizma: smijete komemorirati svoje mrtve, ali ne na mjestu njihova stradanja, već pod katoličkim križem!
x Dva lica države – ono fleksibilno u Zagrebu i ono restriktivno u Glini, ono koje suspendira zakonske norme i ono koje ih donosi – tek kada se preklope i uzajamno nadopune čine prepoznatljivu odvratnu njušku pod čijim cerekom se obavlja konzistentna fašizacija hrvatskoga društva. Koja će država biti oficijelno smatrana "hrvatskom" – ona statična iz glavnoga grada ili ona dinamična iz provincije – ovisi o trenutačnim cijenama dionica na berzi društvene hipokrizije. Tamo su pak trendovi postali predvidivi. Radi se o tome da će glinski model direktne fašističke akcije uskoro preseliti u Zagreb.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime