Youtube
Nova otkrića uzburkala Švedsku

Prvi Šveđani bili su tamnoputi lovci i sakupljači, koji su se došli u Skandinaviju sa juga, na kraju ledenog doba. Tamo im se ubrzo pridružio narod sa istoka, svetle puti i time su postali “populacija sa najviše različitosti” u Evropi kamenog doba.

Ovakav pogled na “prve Šveđane” daje novi dokumentarni film švedske nacionalne televizije SVT, koji je i pre početka emitovanja naišao na kritike, preneo je Sputnjik.

Prema tom dokumentarcu, prvi moderni ljudi koji su ušli u današnju Švedsku bili su tamnoputi lovci-sakupljači koji su pratili migrante.

Matijas Jakobson, profesor genetike na Univerzitetu Upsala i istraživač projekta Atlas, čiji je cilj mapiranje genoma rane populacije Švedske, naglasio je da su, za razliku od današnjih Šveđana, njihovi preci imali tamnu kožu, zbog afričkog porekla.

“Oni izgledaju prilično slično onima koji su u to vreme živeli u današnjem Luksemburgu, Španiji i Nemačkoj. Danas bi njihov izgled bio prilično neobičan, plave oči s tamnom kožom”, rekao je on.

Ubrzo po dolasku na Skandinavsko poluostrvo, stopili su se sa ljudima iz današnje Rusije, koji su doneli moderniju tehnologiju za proizvodnju alata i vrhova strelica. Nova populaciona grupa je živela od lova i ribolova i imala je svetliju boju kože. Tokom vekova, dve grupe su se stopille, navodi SVT.

Nekoliko hiljada godina kasnije, pre oko 6.000 godina, u Švedsku su stigli prvi farmeri iz današnje Turske i Sirije, donoseći sa sobom poljoprivredne veštine, potiskujući prvobitno stanovništvo dalje na sever, prenela je SVT.

Za veliki broj Šveđana je ovakvo predstavljanje njihovih predaka okarakterisano kao “promišljena propaganda čiji je cilj da se pričama o različitosti, opravda današnja masovna imigracija”.

“Indoktrinacija se nastavlja”, napisao je jedan tviteraš.

“SVT otvoreno rasizmom protiv Šveđana. Sada zamislite film o Africi sa belcima”, dodao je drugi korisnik.

Mnogi su se prisetili vremena kada je BBC prošle godine izazvao buru objavljivanjem analize koja je pokazala da je najstariji stanovnik Velike Britanije imao tamnu kožu.

http://https://twitter.com/CarlAfFinspang/status/1097813647999598592

Source :

Vestionline, b92.net

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime