Gde ćeš za doček? Pitanje koje nekom izaziva stres, dok neko jedva čeka da ispriča šta ima u planu za najluđu noć. Ako se još niste odlučili, a pritom razmišljate da odete van Srbije, evo gde mladi najviše odlaze za Novu godinu.

#1 Krakov (Poljska)

Jedna od destinacija koja se relaltivno skoro našla na mapi naših mladih jeste Krakov. Ovo je jedan od najvećih gradova u Poljskoj, a nekada je čak bio i prestonica države. Mnogi ga smatraju kulturnim centrom Poljske, ali bogata srednjovekovna kultura svakako nije jedini razlog zašto je Krakov postao jedna od najpopularnijih destinacija za mlade.

Krakov je pravi studentski grad, jer se u njemu nalaze neki od najprestižnijih univerziteta u Poljskoj. Šta obično ide ruku pod ruku sa studentima? Mesta za odličan provod za male pare!

U samom centru grada se nalazi više od 100 pabova i pivnica, a svaka ima ono nešto što je čini posebnom. Nisu izostali ni diskoteke, džez / rok / pop klubovi, a nije nemoguće da naiđete i na srpsku muziku u pojedinim mestima. Poljaci imaju posebnu kulturu ispijanja votke. Ono što je viski Škotima, to je votka Poljacima, pa možete zamisliti kakva je atmosfera tokom vikenda, a kamoli za doček Nove godine.

Krakov je jedna od najpopularnijih evropskih destinacija, što znači da ne morate da brinete o ceni smeštaja. Na osnovu istaživanja britanske agencije, za smeštaj u hotelu sa tri zvezdice, večeru za dvoje, vino i kafu, kao i troškove turističkog obilaska grada i javnog prevoza vam treba 199€. Ako vam ne trebaju hotelske usluge možete dodatno uštedeti ako potražite iznajmljivanje apartmana ili smeštaj u hostelu.

Svi ljubitelji čuvene serije “Igra prestola” će se oduševiti jednom od glavnih atrakcija u Krakovu. Svaki grad ima svoju legendu, a Krakovljani su naročito kreativni. Po legendi, mitska zver – zmaj Wawel terorisao je meštane i proždirao mlade žene, sve dok ga nije nadmudrio mladi obućar. U to ime, podignuta je velika statua zmaja ispred njegove “pećine”, a najfascinantnije jeste što zmaj zapravo bljuje vatru!

Obližnje atrakcije koje morate posetiti su fascinantni rudnik soli – Vjelička, u kojem je gotovo sve izgrađeno od rude soli i mračni podsetnik istorije – ozloglašeni logor Aušvic.

#2 Prag (Češka)

Zlatni grad jeste svakako jedna od najpopularnijih destinacija u Evropi tokom cele godine, ali je naročito magičan tokom zimskih praznika. Kada snežna vila nadvije svoj veo nad Pragom, osećate se kao u diznijevoj bajci, iako zaista ume da bude hladno.

Kada se obiđe magični Praški zamak; prođe Karlovim mostom (i pomazi plak vernog psa za sreću); pogleda fascinantni astronomski sat i zadovolji doza neverovatne arhitekture, pravo je vreme za upoznavanje sa drugom stranom Praga – onom življom.

Česi su ubedljivo prvi na svetu kada je potrošnja piva u pitanju. Zato i ne čudi da je ovde pivo gotovo jeftinije od vode! Mnogobrojni pabovi i pivnice su idealno mesto da se upoznate sa češkom kulturom i da prozborite po koju sa prijateljski nastrojenim lokalcima. Samo pazite da vas ne uhvate sa alkoholom na ulici jer su kazne paprene!

Ako malo više popijete i naiđete na zgradu koja izgleda kao da prkosi zakonima fizike – ne brinite, vid vas ne vara. U pitanju je čuvena “Plešuća kuća”, koja nosi naziv po svom karakterističnom izgledu, jer izgleda kao da zapravo igra, a ne da čvrsto stoji na zemlji.

U poslednjim trenucima stare godine neka vam pogled bude uprt ka nebu, jer ne želite da propustite fantastičan vatromet za doček Nove godine. Imate više mesta sa kojeg je pogled magičan. Sa Karlovog mosta je prelep pogled na zamak, dok na nebu i vodi sija vatromet.

#3 Beč (Austrija)

Beč vekovima ima poseban značaj na našim prostorima, nekada je to bilo dobro po nas, a nekad i nije. Ali je Beč svakako jedan od omiljenih gradova Srba, procenjuje se da u Beču živi oko 200.000 Srba.

Zašto naši vole Beč? Kultura, uređenost, mir i rad. Mnogi imaju prijatelje i rodbinu u Beču, pa zato uopšte i ne čudi zašto mladi u masovnom broju čekaju Novu godinu u Beču. Čuveni muzeji Belvedere i Albertina, raskošne palate Hofburg i Šonbrun sa svojim rajskim vrtovima, prestižne operske kuće…

Ne treba zaboraviti ni Štefanplac i ukusno parče Saher torte, a ne propustite da probate tradicionalnu Bečku šniclu. Obavezan je i krug na Prateru, džinovskoj panorami sa čijeg se vrha pruža fantastičan pogled na grad.

Da li ćete Novu godinu dočekati skockani uz čašu šampanjca ili na gradskom trgu uz odjek najvećeg zvona u Evropi – u svakom slučaju, nećete se pokajati, a više i nije toliko skup.

#4 Amsterdam (Holandija)

Kada govorimo o destinacijama koje su omiljene među mladima, ne možemo da ne pomenemo Amsterdam, koje god doba godine da je u pitanju.

Svi manje više dobro znamo po čemu je Amsterdam čuven, labava politika o lakim drogama i seksualnim uslugama. Samo što je Amsterdam mnogo više od toga. Mnogi ne znaju da u Amsterdamu postoji više od 400 muzeja najrazličitije prirode. Od muzeja mučenja do Kuće Van Goga i Ane Frank, pa do muzeja „Tajne crvenih fenjera”. Svako može da nađe nešto što ga zanima.

Koliko ljudi pošašave u Amsterdamu možda najbolje oslikava činjenica da se svake godine iz kanala u Amsterdamu izvuče više od 12.000 bicikala!

#5 Barselona (Španija)

Oni koji se odluče da Novu godinu dočekaju u toplijim krajevima i zaborave na hladni decembar često odaberu Barselonu. Ovde su zime blage, a noći vrele! Iako su Katalonci manje opušteniji od Španaca to ne znači da ne umeju dobro da se zabavljaju.

Kada obiđete sve znamenitosti, prošetate se Las Ramblasom, oduševite gotskim i Art Noveu stilom (La Pedrera, Zmajeva kuća, Park Guelj) i Gaudijevim remek-delima, i naravno – slikate pored čuvene katedrale La Sagrada Familia… obavezno prošetajte plažom. Prosto je neverovatan osećaj kada se usred zime šetate pored mora.

Bilo da planirate doček u inostranstvu, u nekom drugom gradu ili kod kuće, okružite se društvom i dobrim rapoloženjem – ostalo zaista nije ni toliko važno.

Source :

Sponzorisan tekst

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime