EU se plaši zaokreta Beograda ka Istoku?

0

Politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović kaže da mu ne deluje mnogo uverljivo navodno agitovanje francuskog šefa diplomatije Bernarda Kušnera i američke državne sekretarke Hilari Klinton da Holandija popusti u stavu da se ne odmrzne trgovinski sporazum sa Srbijom dok haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić ne budu u pritvoru.
– To je više jedna igra, jedno prenemaganje i glumatanje koje nije strano na međunarodnoj diplomatskoj sceni. Pre svega, ne verujem da se tako autonomno donose odluke unutar EU, bez obzira na tu priču da je Holandija posebno zainteresovana zbog učešća njenih mirovnjaka u slučaju Srebrenice. Mislim da u nekom trenutku možemo očekivati zeleno svetlo ukoliko se u Briselu proceni da je Srbija realno zapretila promenom geopolitičke strane. Onda bi deblokirali evropske integracije Beogradu, i to stepenicu po stepenicu – kaže Vukadinović. On dodaje da “nije baš siguran u to”, ali bi i nedavna poseta ruskog predsednika Medvedeva i značaj koji mu je u Srbiji dat, mogla da bude deo te “glume” na političkoj sceni, ali ovoga puta srpske diplomatije koja šalje poruku da može da promeni stranu.
I dok neki analitičari smatraju da vešta ofanziva srpske diplomatije sa Rusijom i Kinom na neki način upozorava Brisel da je bolje da više ne zateže sa deblokadom evropskih integracija Srbije, drugi ističu da je ključno da skorašnjeg proširenja EU neće biti i da izgledne šanse za članstvo ima praktično samo Island.

antrfile

I Mićun agituje
Delegacija srpskog parlamenta, predvođena predsednikom skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem (DS) otputovala je u sredu u Holandiju. Cilj srpskih parlamentaraca je da u kontaktu sa holandskim kolegama pokušaju da omekšaju stav holandske države kako bi se konačno odblokirao prelazni trgovinski sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime