EPA/Tatyana Zenkovich
Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je izjava predsednika SAD Donalada Trampa o priznaju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni “nesrećna”.

On je rekao da je ta odluka dovela region “na ivicu nove krize i napetosti”.

– Nikada nećemo dopustiti legitimizaciju okupacije Golanske visoravni – rekao je Erdogan.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je takođe kritikovao američki stav, rekavši da je izašao van međunarodnog legitimiteta i da “nijedna zemlja, bez obzira na to kako je važna ne može doneti takvu odluku”.

Trampov stav objavljen sinoć predstavlja veliku promenu u politici SAD, ali je činjenica da je vlada te zemlje već neko vreme razmatrala priznanje suvereniteta Izraela nad strateškom visoravni koju je izraelska vojska osvojila od Sirije u ratu 1967. godine.

Izrael je unilateralno anektirao Golan 1981. U rezoluciji 497 Saveta bezbednosti UN donetoj posle aneksije Izrael se označava “okupatorskom silom” i navodi da pokušaj Izraela da “nametne svoje zakone, jurisdikciju i admistraciju na okupiranoj sirijskoj Golanskoj visoravni ništavan i bez međunarodnog pravnog efekta”.

Tramp je sinoć na Tviteru objavio da je “posle 52 godine vreme da SAD potpuno priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koja je od strateške i bezbednosne važnosti za državu Izrael i regionalnu stabilnost”.

Foks njuz je javio da će predsednik Tramp potpisati izvršnu naredbu o priznanju izraelske aneksije Golana naredne nedelje, po svoj prilici za vreme posete premijera Izraela Benjamina Netanjahua Vašingtonu. Netanjahu je zahvalio Trampu na takvoj odluci, označivši je “odvažnom u vreme kada Iran teži da iskoristi Siriju kao platformu da uništi Izrael”.

Sirija ju je okarakterisala “neodgovornom”, a reagovalo je i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, upozorivši da bi izmena statusa Golana bila direktno kršenje odluka UN.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime