Leteći glasnik dobrih vesti, kako se veruje, nagoveštava udaju, dobru žetvu, glad, a u Francuskoj smatraju da ima isceliteljske moći.

Taman je prošla najezda smrdibuba i novčani priliv se polako osipa za praznike, na Balkanu malo-malo pa u neki stan umili bubamara.

Za razliku od žućkastih pobratima, za novogodišnje praznike domove posećuju crvene bubamare koje mnogi pamte iz detinjstva. Iako ovi insekti paradiraju leti, očito su hteli da se zgreju od hladnog talasa pa su se uputili u obližnje kuće. Zna se da narod voli da zaviri u budućnost i čuje vest za muštuluk koji će mu naterati osmeh na lice. Tako su i bubamare dobile titulu vesnika lepih događaja.

Kada neko u Srbiji ugleda crvenu krilatu bubicu neretko je uzme u ruku i zna da će mu doći gosti. Folklorno nasleđe govori da je bubamara siguran znak da će kuća u narednom periodu biti puna dragih ljudi. Mališani na ovim prostorima pevaju “bajalicu”: “Let’, let’ bubamaro donesi nam goste” i nadaju se da će im drugari uskoro doći na igranje. U Hrvatskoj bubamare imaju malo važniji zadatak.

Naime, one se ne trude da dovuku goste u dom, već ni manje ni više nego suđenog. Veruje se da je treba staviti na dlan i pratiti u kom pravcu će odleteti. U pravcu ka kojem se uputi navodno se nalazi srodna duša. Hrvatice tvrde da će se devojka udati za mladića sa primorja ako bubamara krene na jug. Ako se uputi ka severu, neke dame se rastuže…

O letećem vesniku dobrih vesti ispredaju se mnoga predanja. Priča se da su tokom srednjeg veka Evropu terorisali rojevi insekata koji su uništavali sve pred sobom. Seljaci su se molili Majci Božjoj za pomoć. Ubrzo nebo su prekrile bubamare, proždirući štetočine koje uništavaju biljke i tako su spasle useve i narod da ne ostane gladan. Seljaci su spasioce nazvali “bube naše Gospe”, tj. bubamare.

Za crvena krila se govorilo da predstavljaju plašt Device Marije, a crne tačke simbolizuju njenu radost i tugu. Postoji i verovanje da su tačke na krilima ove bubice prozor u budućnost za poljoprivrednike. Ako ima više od sedam tufnica na njenim krilima, to je znak da će tu godinu obeležiti glad. Ako ih, pak, ima sedam ili manje od ovog broja, to znači da će biti dobra žetva.
Skoro sve kulture na planeti veruju da je bubamara sinonim za sreću, kao i da je ne treba ubijati, jer to priziva tugu i nesreću.

U Francuskoj bubamaru smatraju svojevrsnim lekarom. Veruje se da će, ako slete na nekoga ko je bolestan, odneti sve tegobe. U Belgiji se smatralo da će se u roku od godinu dana udati devojka po čijoj ruci mili bubamara. Na Dalekom istoku ima onih koji se zaklinju da bubamara razume ljudski jezik i da je blagoslovena od Boga. Nordijska mitologija priča da bubamara pre mnogo dojahala na munji!

Ljubav na prvi pogled

Zna se da je crvena boja simbol radosti, ljubavi i strasti. Stoga nije čudno što se bubamara smatra sinonimom za blagostanje i sreću. U Norveškoj su bubamare očito Kupidoni kao i u Hrvatskoj. Smatra se da ako muškarac i žena ugledaju crvenog letača u istom trenutku između njih će se roditi ljubav.

Više od provodadžike

Staro verovanje u Belgiji kaže da su bubamare provodadžike koje pokazuju kada će se devojka udati. U Briselu ima onih koji kažu da crne tačke na poleđini bubamare ukazuju devojci, na koju sleti, koliko će imati dece u budućnosti!

Source :

A.Šišić

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime